Aalborg Waterfront Phase Ii – House Of Music Areas / C.F. Møller

0
Aalborg Waterfront Phase Ii - House Of Music Areas / C.F. Møller
© Joergen True

Project Details:
Location: Aalborg, Denmark
Type: LandscapingPublic
Area: 170,000 m2
Client: Aalborg Municipality
Landscape: C.F. Møller Landscape
Photographs: Joergen True

The master plan for Aalborg Waterfront links the city’s medieval centre with the adjacent fjord, which has previously been difficult for citizens to access due to the industrial harbour and the associated heavy traffic. By tying in with the openings in the urban fabric, a new relationship between city and fjord is created, and what was formerly a back-side is turned into a new, highly attractive front.

Aalborg Waterfront Phase Ii - House Of Music Areas / C.F. Møller
© Joergen True

Following the huge success of the first phase of the new waterfront, designed and realized by C.F. Møller Landscape in collaboration with Vibeke Rønnow Landscape Architects from 2004 to 2013, the second stage continues the same basic approach and adds new variations of spaces centred on the Coop Himmelblau-designed concert hall, the Aalborg House of Music (Musikkens Hus).

Aalborg Waterfront Phase Ii - House Of Music Areas / C.F. Møller
© Joergen True

The master plan for the second stage of Aalborg Waterfront is thus based on the principles from the first stage, with the promenade as a unifying element. It has also drawn inspiration from the meeting between the dunes and the flat foreshore.

The central idea of the second phase is the continuation of the waterfront promenade as a “marsh” in combination with a light curving plinth, upon which the buildings are located as in a raised dune landscape.

Aalborg Waterfront Phase Ii - House Of Music Areas / C.F. Møller
© Joergen True


The plinth forms a raised base which unifies the area’s distinctive, freestanding buildings including university buildings, student housing and the concert hall. In this ensemble, the plaza around the concert hall is highlighted by an independent, rectangular plinth.


The urban plinth provides flood protection, and the incisions carved into it create a series of spaces with varied functions – protected from the wind by the plinth’s sides, which are designed as seating steps.

Aalborg Waterfront Phase Ii - House Of Music Areas / C.F. Møller
© Joergen True


Spacious plazas are integrated into the promenade sequence, creating lush green spaces with dense groves of trees. The planting consists of trees, shrubs and grasses that are native to North Jutland fjord landscape.


In contrast to the fine materials used in the plinth around Musikkens Hus, the other surfaces used in the area are raw and simple, in asphalt, in situ-cast concrete and wood – just as in the first stage of Aalborg Waterfront.