In 2011, the Gaumont-Pathé group decided to renovate the existing building in order to upgrade the cinemas and to improve user comfort. This was part of a broader scheme to gradually update the image of their chain of cinemas, which often occupy exceptional, city-centre sites, but suffered from being seen as old-fashioned.

The aim is to transform them into high-quality cultural venues, animated day and night, and sufficiently flexible to accommodate a varied programme, mixing cinema with other cultural events: the image of the city cinema was to be entirely rethought.

Through this project, Gaumont-Pathé aims to open a whole new chapter for its cinema architecture, a chapter that is contemporary and innovative, where the accent is on comfort as well as audio and visual quality for the film theatres themselves, but also on original and generous public spaces for before and after the film.

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The site

The Alésia multi-screen cinema is on the edge of a large urban space. Its main facade faces due west onto the broad Boulevard du Général Leclerc, a major thoroughfare in southern Paris. The building now comprises eight screens and occupies a fairly deep site, with a second facade on the side street, Rue d’Alésia.

The main facade on Boulevard du Général Leclerc is long (about 25 metres), and framed by two adjacent buildings, very different from one another: a seven-storey apartment building to the right, a two-storey, mixed-use building to the left.

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The history of the building: in constant evolution

On 4 February 1921 a temple to cinema, the ‘Montrouge Palace’, opened to the public on this site. Built entirely in reinforced concrete, audacious for the time, it comprised a single, magnificent, 2800-seat film theatre. In 1930 the Gaumont chain took it over.

In 1951 the building was completely transformed, with a gleaming new cinema inaugurated on 10 October 1951: the new 2000-seat film theatre boasted a large balcony and preserved the majestic reinforced concrete arcades, but lost the boxes on either side of the stage.

It was equipped with a large screen to cater for the growing trend of large-format films, which led to the advent of the great ‘CinemaScope’ films in 1953.

In the 1960s the cinema shed its ‘Palace’ designation and became simply the ‘Montrouge Gaumont’.
In 1973, like so many others, the large theatre was partitioned into four and the cinema became the ‘Gaumont-Sud’. Screen 1 (900 seats) was made by extending the old balcony, while screens 2 and 3 (400 and 300 seats respectively) were made from the old stalls. The small screen 4, a new, 120-seat theatre, was placed up above

In December 1986 a new era began with the transformation to seven screens and, above all, a new sky-blue facade sporting a giant clapperboard.

The new screens 4, 5 and 6 (100, 150 and 150 seats) were made by hiving off space from the rear of screen 1 (reducing its capacity to 520 seats), screens 2 and 3 were untouched, and the old Gaumont-Sud screen 4 became screen 7.

A little anecdote regarding the clapperboard: it was mechanised to clap shut, but in the face of protest from local residents over the noise, was soon immobilised ….

The last renovation was completed on 26 May 2004, with the inauguration of a new ‘Gaumont-Alésia’. It involved the complete transformation of all the spaces (screens, halls, circulation…), in line with a new identity for Gaumont cinemas designed by Christian Lacroix. At this point the cinema was given a new facade, less flamboyant than its predecessor.

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

A NEW CINEMA FOR THE 21ST CENTURY

The project has two main aims:
– To showcase the film theatres and visually identify them as physical spaces, as much from within the building as from without.

– To showcase the films, this time directly on the facade. Here the films themselves, rather than the theatres, take their place … The facades are covered in a kind of huge curtain of LEDs, which is used to screen a range of animation: film extracts, stills, colours and abstract images can be used to bring the facade to life.

These are the means by which the cinema hopes to resume its position within the city: internally, the architecture aims to display the cinema’s unusual and spectacular volumes, while externally it envelops itself in film extracts and moving images, which also speak of cinema ….

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

An assembly of theatres, stacked and slotted together

The film theatres are arranged within the building so that virtually every volume is visible and identifiable. The contents of the project form a sort of vertical sculpture, where the theatres slot into one another like a puzzle.

The tiered seating in the theatres is made visible on its underside, forming magnificent stepped ceilings.
These ceilings are then extended into the adjacent space to create partially tiered lobby areas: little amphitheatres that slope down towards the theatre entrances. These create spaces for informal projections, supplementary spaces where yet again cinema is present and disseminated.

It is almost as though the stalls in the film theatres had reached out beyond their boundaries to welcome the public into a universe bathed in film and projections …

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The public is welcomed in a vast space beneath tiers of theatre seating

As already mentioned, the aim was to make the project more fluid and accessible to all members of the public: entrance is made via a large hall, which runs the full depth of the building and links the Boulevard de Général Leclerc directly to the Rue d’Alésia.

Within this vast, light and airy space are all the reception services: first in line from the Boulevard entrance are ticket sales, an information point, automated ticket and information points and refreshments, with a seating area and a cafe. Beyond these, to the left, is access to the different theatres, above and below, and then a quieter space towards the Rue d’Alésia entrance, with areas for screening films. This sculpted space is tucked into a hollow beneath the tiered seating of one of the theatres above.

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Guillaume Guerin

All the circulation interlinks within the majestic, triple-height atrium. A series of escalators and walkways behind the facade lead to the different mezzanine levels and upper-level theatres. The public can be seen, and can move around to look at the spaces from below or from above, as well as enjoying views onto the outside world.

Within this array of stairs, walkways and escalators, large areas of tiered seating are arranged. These punctuate the public spaces, providing further spaces for sitting and chatting before going in to see a film.

With their backs to the facade, these little amphitheatres address the film theatre wall, onto which moving images can be projected and viewed from the banked seating. A sneak preview of the film, for example …

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

A FACADE LIKE A PLEATED CINEMA SCREEN

Given the urban setting of this project, the main facade on the Avenue du Général Leclerc plays a vital role: it is virtually right above the Alésia metro exit, giving onto the generously broad pavement. The maximum authorised height on this section of the street is 21 metres, with a maximum width of 25 metres; thereby it is more than 500m2 of facade that stands over this very visible section of the Avenue.

The facade is broken down into into a dozen vertical strips, like ribbons. Each strip supports several facets, alternately orientated upwards or downwards, as if folded.

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

In the central area, these great pleats are made of glass and covered in regularly spaced LED modules, forming a large, animated grid.

Towards the edges of the facade, the large pleats are opaque and formed of metal cladding, sometimes covered in the same structure of LEDs, sometimes simply folded to maintain the rhythm.

These pleats discretely integrate the constraints imposed by the urban planners: one is not aware of a lack of continuity between the upper and lower sections of the facade, although fragmented by successive recesses. Indeed the project is formed of 12 vertical ribbons, each following its own rhythm of folds.

These ribbons can function either independently of one another, each showing a different picture from its neighbours, or as a whole, showing one single picture across all the LEDs, thus greatly increasing the number of different possibilities.

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Luc Boegly

The bottom section in each ribbon folds upwards to form surfaces that are almost horizontal, creating a vast canopy that overhangs the pavement by some 3 metres. These panels are also covered in LEDs, providing the public with different images, which are this time almost within reaching distance. This gives the public the sensation of walking into the picture as they go into the building.

The facade is principally viewed from outside, but it also constitutes an important feature on the inside: the various theatre entrances, the foyers, walkways and large areas of tiered seating all showcase the facade, providing the chance to discover its internal face.

And this facade is just as beautiful from the inside: comprised of large glazed panels protected by the grid of LEDs, it provides views of the Avenue down below, the church opposite, and also the sophisticated workmanship of the modules of LEDs affixed at regular intervals to the grid of parallel metal supports. At dusk, the luminosity of the LEDs is perceptible from the inside, illuminating the foyers and circulation spaces with the diffuse colours of the animated images.

Cinema Alesia / Manuelle Gautrand Architecture
© Guillaume Guerin

The dense arrangement of LED modules also serves as sunscreen for this sunny facade. Solar as well as thermal gain (as the sunscreen is positioned on the outside) are thus reduced.

The Rue d’Alésia facade also plays an important role in the project as it too provides access into the cinema, which was not previously the case. The aim is to make these cinemas more visible and welcoming to the neighbourhood, so the Rue d’Alésia entrance is vital.

This facade uses the same themes established on the Avenue du Général Leclerc, but much more discretely: its reduced scale allows for a small surface made up of a few pleated ribbons, but without LEDs.

Project Details:

Location: 73 Boulevard du Général Leclerc 75014 Paris, France
Area: 3,600 sqm
Program: Eight film theatres with a total of 1380 seats, ticket hall, atrium space, offices
Architects: Manuelle Gautrand Architecture
Photographs: Luc Boegly, Guillaume Guerin