The site is within a quiet court with a walking track down to a secluded beach. The brief was for modest timber dwelling. The use of timber became a significant gesture in the design with a desire to connect the dwelling to a coastal bush landscape.

The central courtyard acts as the orienting device as well as an arrival point and is enclosed with core-ten gates that can be opened or closed depending on the environmental conditions. The building is separated into 2 wings, a more public wing for the living spaces and social gathering areas, and a more private wing encompassing the bedrooms, bathrooms and study spaces.

Both of the wings open out onto the central courtyard and one must pass through the courtyard space to move between each of the wings. This amplifies the presence of the immediate landscape and creates a more relaxed relationship to the outdoors.

Court House / Peter Winkler Architect
© Jack Lovel

About the project

The sustainability features
The adaptability of the building envelope extends its climate responsiveness. The courtyard and placement of windows and doors helps to control and manipulate the prevailing winds, sea breezes and temperature. When the gates are open cool sea breezes can flow through the courtyard flushing the hot air out of the wings. When the gates are closed the wood fire can be used, allowing the space to respond to year-round conditions. The second-storey has been designed to overshadow the courtyard space in summer and the series of fixed core-ten louvres on the north and west elevation block the summer sun but allow for the low angle of winter sun to enter. The conjunction of appropriate solar passive design and thermal mass of the concrete slab provide warmth in the autumn, winter and cooler spring days.

The dwelling has been designed to accommodate the client’s needs but provide flexibility for many future generations, to endure the test of time.

Court House / Peter Winkler Architect
© Jack Lovel

The brief
The original brief called for a modest timber dwelling with a protected outdoor area away from the strong Southerly breezes and a bridge to enhance the sense of entry. This idea of entry became a prompt for our conceptual framework and through a series of hand drawn sketches the strongest recurring theme was the idea of a central courtyard as an orienting device as well as an arrival point.

Court House / Peter Winkler Architect
© Jack Lovel

In place of the original idea of a bridge, the courtyard was enclosed with core-ten gates that could be opened or closed depending on the environmental conditions. The gates when open amplify the presence of the immediate landscape and the preserved native Moona trees. The gates can also be then locked down in the winter months or for when the owners go away on their regular holidays around Australia. The roof of the courtyard is polycarbonate and allows a luminous diffused light, overshadowed by the second-storey level to provide protection in summer.

Court House / Peter Winkler Architect
© Jack Lovel

The building is separated into 2 wings, a more public wing with the living spaces or social gathering areas and a more private wing encompassing the bedrooms, bathrooms and study spaces. Both of the wings open out onto the central courtyard and one must pass through the courtyard space to move between each of the wings.

The living wing roof lifts to the east allowing the morning sun to penetrate deep into the floor plate to allow solar gain and the private wing is screened with horizontal louvres to the north and south, with vertical fins to the west allowing for privacy and sun protection.

Court House / Peter Winkler Architect
Lounge / © Jack Lovel

Key products used
The owner sourced the recycled Australian timber for the cladding, expressed structural elements and selected joinery, the builder was dedicated to achieve the level of detail evident in the project.
The internal materials include hoop pine plywood with expressed hardwood battens, concrete floors and cement sheet ceilings creating an honest no-fuss palette to resonate with the surrounds.

Project Details:

Location: Aireys Inlet, Australia
Site Area: 736 sqm
Project Area: 219 sqm
Architects: Peter Winkler Architectwww.peterwinklerarchitect.com.au
Photographs: Jack Lovel