Mulini Beach / Studio 3LHD

0
Mulini Beach / Studio 3LHD
© Joao Morgado

Mulini Beach is located in an attractive area of Rovinj, on the exit from the central part of the city and in the continuation of the promenade, in front of hotels Monte Mulini, Lone and Eden, wrapped in a rich green public park and green forest protected areas.

It is an extension of the city’s public area and the promenade whose primary function is to connect the city of Rovinj and park Punta Corrente.

Mulini Beach / Studio 3LHD
© Joao Morgado

An extremely important factor in the design of the beach was the relationship to existing terrain. With regard to the specific environment that is completely different depending on the time of day (the sea level varies in approximately 80 cm) due to the influence of the tides the design was dependent on the sea as a variable element, the sea has significantly influenced the creative decisions during the design process.

Mulini Beach / Studio 3LHD
© Joao Morgado

That is why the entire area of the beach is divided into two zones – a stretch from the marina to the beach pavilion that is greatly influenced by the waves, and a much calmer bay with a pebble beach. The first zone is designed as a natural topography, with lots of fractured surfaces for sunbathing and relatively sparse vegetation. The calmer Lone bay is formed as a pebble beach with lush vegetation that gently slopes into the sea.

Mulini Beach / Studio 3LHD
© Joao Morgado

Mulini Beach Bar, a beach facility with a large bar, locker rooms, showers, toilets and an information desk is located in the center of the zone. In the evening, the beach bar turns into a more intimate lounge with a cozy atmosphere by the sea. It is designed as a pavilion with a floating pergola roof – a steel structure that rests on 6 points, whose final shape was determined by an analysis of the sun movement through the summer months.

Mulini Beach / Studio 3LHD
© Joao Morgado

The pergola, weighing 20 tons, has a span of 30m in length. It is constructed from steel sheets 8mm and 20mm thick, and has a total height of 20cm. The bar can be closed with a sliding wall that is stored inside a storage room during the day. The sliding wall is hung from the pergola construction. The plateau in front of the bar is equipped with infrastructure that allows small concerts and entertainment.

Project Details:
Location: Mulini Beach, Rovinj, Croatia
Type: Public
Architects: Studio 3LHD
Project team: Saša Begović, Marko Dabrović, Tatjana Grozdanić Begović, Silvije Novak, Nevena Kuzmanić, Tin Kavurić, Sanja Jasika
Project team collaborators: Dragana Šimić, Vibor Granić, Ivan Ćurković
Photos: Joao Morgado