Nursery in La Panoleta / Antonio Blanco Montero

0

Nursery in La Panoleta / Antonio Blanco Montero

The decision of building a nursery in this area tries to solve the historical lack of such services. The location of the building in a development area, next to a marginal zone, becomes an important point of the project, in addition to the morphology of the elongated plot.

Nursery in La Panoleta / Antonio Blanco Montero

The social environment of the building is characterized by an extremely contrasted situation, where social housing and high cost housing living on both sides of the street. This has caused a certain hermetic attitude of the high-cost housing, caused by excessive extroversion of social housing tenants, who make the street an extension of the house.

Nursery in La Panoleta / Antonio Blanco Montero

Furthermore, the City Council has planned a concentration of school equipment in order to make easier the relations between these.

This has generated a certain kind of tensions in the design phase of the project, which has induced, in some way, an introverted character of the building, but the basic approach is to not turn away from that reality. The administrative area and professors are set at San Juan de Aznalfarache Street, next to the aforementioned marginal zone, orienting classroom to south and east, on the opposite side of the plot.

Nursery in La Panoleta / Antonio Blanco Montero

This configuration, together with the rectangular shape, very elongated, causes the appearance of a series of courtyards that articulates the interior of the building. Over this organizational scheme stands a continuous deck, which rises controlled in certain points to generate some skylights that illuminate the interior of the distribution areas and give indirect lighting to classrooms.

Nursery in La Panoleta / Antonio Blanco Montero

To attend the need of short time work execution, it was decided to adopt prefabricated large format building systems, precast concrete panels façade, plasterboard partitions, zinc roof, which together with the steel structure and composite floor slab, has reduced execution times enormously.

Nursery in La Panoleta / Antonio Blanco Montero

As the most of developing areas in the city, the plot was lightly forgotten. An excess of lots is been generated, unable to plan a gradual growth, so there is a kind of criticism about that in the materialization of the exterior. It’s like a petrification of that situation, which sometimes, is even longer than a building life.

Nursery in La Panoleta / Antonio Blanco Montero

There are two fundamental aspects that link the building with the public promotion that generates it: 1. the search for a low maintenance and energy consumption. Highly durable materials such as zinc, concrete and HPC, and controls energy consumption and support renewable energy are used, and 2. the possibility of using of the building out of school time as a meeting facility of potential neighborhood associations, by configuring of control and access area, along with the multi-purpose room and kitchen-dining room, separating these rooms from the rest of the center.

Project Details:
Location: Calle Mairena del Aljarafe, S/N. Camas, Sevilla, Spain
Type: Educational
Project Area: 593,95 sqm (plot 1000 sqm)
Project Date: March 2011
Completion Date: July 2012
Client: Camas Municipality
Architects: Antonio Blanco Montero – www.abau.es
Structure: Sergio Estévez Salazar
Contractor: Construcciones TEMIR S.L.
Photos: Fernando Alda