59 Bellevue Terrace – Alteratons & Additions / Philip Stejskal Architecture

0
59 Bellevue Terrace - Alteratons & Additions / Philip Stejskal Architecture

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

59 Bellevue Terrace - Alteratons & Additions / Philip Stejskal Architecture
© Bo Wong

From the architects: The project comprises alterations and additions to an 1890’s semi-detached dwelling previously afflicted by disengagement with its garden and wider context. The design grew from site constraints, client brief and our interest in exploring a nuanced relationship between interior and exterior.

59 Bellevue Terrace - Alteratons & Additions / Philip Stejskal Architecture
© Bo Wong

The result; an alternative grounded in traditional notions of the bay window, which suggests that immediacy of connection is not necessarily achieved by removing all barriers and thresholds indiscriminately. Philip Stejskal Architecture proposed 3 slivers of space that correspond to programmatic requirements, sequenced by environmental ones. They are a new bathroom, access to garden and, an outdoor room.

59 Bellevue Terrace - Alteratons & Additions / Philip Stejskal Architecture
© Bo Wong

The bathroom is placed as a narrow sliver along the southern boundary, maximising usable living space whilst creating a privacy barrier. It reaches out toward the garden with a bathtub at the bow offering a place to bathe overlooking the garden.

An access path to the garden occupies the next sliver, which begins as a narrow passage, widens to become a terrace with a built-in seat and ends with winding brick steps. Each element is progressively lower, negotiating 1.5m in height from start to finish.

59 Bellevue Terrace - Alteratons & Additions / Philip Stejskal Architecture
© Robert Frith

The final sliver is an outdoor dining room. The room is wrapped in shutters and clear glazed panels to the north and west, with translucent sliding panels to the south. This envelope permits the clients to tailor their connection with the outdoors in response to weather or otherwise.

59 Bellevue Terrace - Alteratons & Additions / Philip Stejskal Architecture
© Robert Frith

The clients actively participate to tailor their environment through the continual manipulation of the operable skin / enclosure that mediates their relationship with the outside. The outdoor room is allowed to ‘breathe’ and respond to changing modes of operation and climate.

Project Details:

Location: Fremantle, Australia
Architects: Philip Stejskal Architecture www.architectureps.com
Project Team: Philip Stejskal, Frangiska Skiadas, Yang Yang Lee, Hanna Horwitz
Photographs: Bo Wong – Robert Frith

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here