Arxiu Pla d’Urgell / Valor-Llimós

0
Arxiu Pla d’Urgell / Valor-Llimós
© Lluís Sans
Arxiu Pla d’Urgell / Valor-Llimós
© Lluís Sans

Project Details:
Location: C/ Tossal Blanc, Mollerussa, Lleida, Spain
Type: OfficesPublic
Area: 1.200 m2
Architects: Valor-Llimós
Team: Jaume Valor, with Marc Obradó and Elisabeth Sadurní

The Regional Public Record Office is located at the boundary between a low density residential neighborhood and an industrial district, and it aims to be a social and cultural generator of the neighborhood.

Arxiu Pla d’Urgell / Valor-Llimós
© Lluís Sans

The building is perceived as a large petrous and opaque volume placed over a transparent and permeable body. The volume seems malleable, adapting to the layout of the building; it rises up to mark the entry, and grows to form a porch in the backyard for sun protecting the work areas.

Arxiu Pla d’Urgell / Valor-Llimós
© Lluís Sans

Two patios cut the volume in three parts, allowing natural lighting and ventilation in the darkest areas of the building.

The building is divided into two floors. The ground floor is located one meter below the street level and it is accessed via a ramp down, thus accentuating the feeling of weight in the volume of the first floor.

Arxiu Pla d’Urgell / Valor-Llimós
© Lluís Sans

This floor contains the public area and the office zone, while the archives warehouses are placed in the upper floor. This layout makes a very compact and optimized building.

Arxiu Pla d’Urgell / Valor-Llimós
© Lluís Sans

The work areas downstairs (lecture hall, conference hall, classification area and reception area) have direct access to the courtyard of the plot, which can be understood as an extension of interior spaces.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here