Baldivis Secondary College / JCY Architects and Urban Designers

0
Baldivis Secondary College / JCY Architects and Urban Designers
© Damien Hatton
Baldivis Secondary College / JCY Architects and Urban Designers
© Damien Hatton

Project Details:
Location: Baldivis WA, Australia
Type: Educational
Architects: JCY Architects and Urban Designers
Project Director: Scott McConn
Design Architect: Libby Guj
Project Architect: Will Thomson
JCY Project Team: Madeleine Hug, James Bolger, Jason Welten, John Sullivan, Charles Thwin, Finnbar Ingram
Photographs: Peter Bennetts, Rob Ramsay, Damien Hatton, Madeleine Hug

Located 45km south of Perth in a rapidly expanding region, focused on creating new residential areas for young and recently arrived migrant and local families, Baldivis Secondary College has not only created a unique and new model for schools within Western Australia but also a vibrant new community hub within its ever changing and growing neighbourhood. Designed to accommodate over 1450 students from Years 7 to 12 the school has already achieved record enrollments and has become a loved and respected part of the community as well as a vibrant and exceptional school, led by a Principal and staff who are nothing less than inspirational.

Baldivis Secondary College / JCY Architects and Urban Designers
© Peter Bennetts

The design of the school is closely linked to the Baldivis physical, cultural and historic context, one being defined in great part by a long market gardening and industrial heritage underpinned by a strong community focused on sustainability and community development. This contextual setting establishes the architectural language for the school which is conceived as a contemporary re-imagining of the archetypical Australian industrial shed.

This shed, Baldivis Secondary College’s ‘learning warehouse’ is a 120m long undercover warehouse roof constructed as a series of expressed truss framed structural bays which run east-west, bookended by the gymnasium on the east and the Performing Arts Building on the west. Intersecting the warehouse and facing north and south, are the library, administration, classrooms and science laboratories with the cafeteria located in the warehouse’s heart and shaded by the warehouse roof. The roof of the cafeteria forms a usable deck which also provides the pedestrian connection between the second levels of surrounding buildings as well as a place for students to spend time or sit on the wide steps facing the sports hall to watch a game.

Baldivis Secondary College / JCY Architects and Urban Designers
© Peter Bennetts

The ‘learning warehouse’ is an element which has been created through JCY’s want to use the undercover area allocation of the standard Department of Education’s brief in a manner which creates a ‘place’ of exceptional school civic value rather than simply being distributed around each building element as a series of ‘verandahs’. This single and fundamental design decision, taken at the masterplanning stage, has completely reinvented the essential nature of the design of schools, as they have evolved in past years throughout Australia.

Baldivis Secondary College / JCY Architects and Urban Designers
© Peter Bennetts

By bringing some two thirds of the undercover area of the brief together within this lofty and inspirational space, JCY has created an industrial semi open civic and collegiate hub, its perimeters defined by the lay lines of the structure itself but also by the buildings and uses that intersect its boundaries and open up into the volume creating a truly wonderful ambiguity between inside, outside and the ‘middle’ interface space which is the warehouse itself.

Baldivis Secondary College / JCY Architects and Urban Designers
© Peter Bennetts

These connections are clear and practical but in their physicality also create a web of movement and allow the passage of people not only in and out of spaces but also through, around and over both circulation elements and the buildings themselves in some cases. The life of this space is made even richer by the ability to open a set of large two storey doors at the end of the Performing Arts space into the warehouse allowing for performances to spill naturally between the two spaces as well as being able to see into the sports hall from the warehouse, through two large glazed Renlita doors, which can also be completely opened up.

In addition to the grouping of buildings which form this portion of the school campus, the college also has a north/south pedestrian spine which links together the visual arts, music, dance and senior learning community building and the materials technology building to the north and the Year 7 and 8 learning communities to the south.

Baldivis Secondary College / JCY Architects and Urban Designers
© Peter Bennetts

The northern buildings are linked together by both building elements and courtyard spaces and are also planned to be able to be opened up in numerous configurations through the use of glazed Renlita doors. The visual arts classrooms can all be opened up to each other, to the central gallery space and all, including the gallery can be completely opened to the outside courtyards and generous undercover project area. The Materials Technology building also shares these features and links to both the Visual Arts / Senior Community courtyard and a series of large external work and service areas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here