Block Rehabilitation / Vitor Vilhena Architects

1
Block Rehabilitation / Vitor Vilhena Architects
© Joao Morgado

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Block Rehabilitation / Vitor Vilhena Architects
© Joao Morgado

The existing buildings were very degraded, without possibility of adaptation.

The complete demolition of existing buildings was authorized by Governmental Departments and the building was totally reconstructed.

This Multi-Family housing project consists of 2 houses with 2 bedrooms and 11 houses with 3 bedrooms, for a total of 13 houses, spread over 3 floors, with a basement parking, gym, indoor and outdoor pool.

Block Rehabilitation / Vitor Vilhena Architects
© Joao Morgado

A single core access makes the distribution in outer gallery, promoting the area for residential use. The facade and interior layout promote the relation of the rooms (living area) with the streets.

Block Rehabilitation / Vitor Vilhena Architects
© Joao Morgado

Circulations, private and service areas (bedrooms and kitchens) are oriented towards the interior of the building, and the entrance to the building is made via a courtyard promoting a private outdoor use.

Block Rehabilitation / Vitor Vilhena Architects
© Joao Morgado

The landscape views led to the creation of a leisure platform on the roof with pool and chairs for contemplation of the Lagos Bay and the urban structure inserted in the historical city-walls.

Block Rehabilitation / Vitor Vilhena Architects
© Joao Morgado
Block Rehabilitation / Vitor Vilhena Architects
© Joao Morgado

The basement has an interior- pool, showers, Turkish bath, sauna and gym.

The presented solution was developed as 3 separate volumes, corresponding to different dimensions of implementation, in order to follow the topography of the streets and control building height.

The building enjoys a privileged position taking advantage of composing almost an entire quarter, assuming great importance in the urban landscape.

Project Details:
Location: Lagos’ historical centre, Algarve – Portugal
Type: Residential
Area: 2605.00 m2
Client: Santos da Terra, Real Estate Investments
Architect: Vitor Vilhena Architects – www.vitorvilhena.com
Photographs: Joao Morgado

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here