Broomfields / Dorrington Atcheson Architects

0
Broomfields / Dorrington Atcheson Architects
© Emma-Jane Hetherington
Broomfields / Dorrington Atcheson Architects
© Emma-Jane Hetherington

This property in the green-field landscape of Whitford was once an assembly of three gable-roofed buildings in red clinker brick reminiscent of today’s Pizza Hut stores. Now they are transformed into a gathering of rural ‘sheds’ appropriate to the setting.

Broomfields / Dorrington Atcheson Architects
© Emma-Jane Hetherington

Emerging from a pristine paddock, the home has a farmhouse feel. Gabled forms with a white plaster finish and long-run roofing are solid and timeless. Beyond, though, an elegant box with slim-line windows and cedar coat alludes to what’s to come.

Broomfields / Dorrington Atcheson Architects
© Emma-Jane Hetherington

The architects retained the floor slab of the original property and the bricks to window height. They then lifted the gables with exposed trusses to capture a cathedral-like quality. Externally, the clinker brick was plastered, bagged and painted. The internal planning was completely reorganised so the project becomes a representation of what once was, rather than a renovation.

Broomfields / Dorrington Atcheson Architects
© Emma-Jane Hetherington

The nucleus of the floor plan is a pavilion which has an open-plan kitchen, dining and rumpus room for the family and their three boys. It links the generous living zone and library accommodated in one gabled structure with the second – a boys-only wing with bedrooms and a bathroom. The third gabled building contains the double garage.

A new master bedroom suite hovers above the pavilion – a cedar box which cantilevers above the courtyard to provide shelter from the elements. The views from this upper level stretch for miles across pastoral landscape to the inner harbour.

Broomfields / Dorrington Atcheson Architects
© Emma-Jane Hetherington

Once the spatial conundrum was sorted, the home offered a seamless connection to the environment. Banks of glass sliders open to a kidney-shaped pool which has been resurfaced; a plate-glass splashback in the kitchen reflects the view. Behind the public areas of the pavilion, runs a ‘secret’ section of the house – a service core and an extra bedroom are concealed behind a wall of cabinetry.

Broomfields / Dorrington Atcheson Architects
© Emma-Jane Hetherington

With 500-square-metres of living, the budget was stretched to its limit so the game-plan for the interior design was teaming smart buys with moments of magic. A yellow front door delivers mid-century punch and a floating, open-tread staircase is a light-as-air sculpture. The master bathroom loads on the drama with inexpensive black hexagonal tiles paired with circular mirrors and statement Bramah pendants by Michael Young from Simon James.

Broomfields / Dorrington Atcheson Architects
© Emma-Jane Hetherington

This home re-born is a place that acknowledges its country roots, has a fair measure of modernist style and just enough contemporary components to achieve the idyll of smart-casual family living.

Project Details:

Location: Whitford, Auckland, New Zealand
Architects: Dorrington Atcheson Architects www.daa.co.nz
Photographs: Emma-Jane Hetherington

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here