Bus Drivers Building / Benthem Crouwel Architects

0
Bus Drivers Building / Benthem Crouwel Architects
Bus Drivers Building / Benthem Crouwel Architects
© Jannes Linders

The striking white bus drivers building on the bus station at Amsterdam Central houses a workspace, pantry and a canteen for bus drivers on the first floor. Because the canteen is located on this higher level the drivers have a lot of privacy, with 180 degree views of the bus platform, the river IJ and Amsterdam North. On the ground floor there is space for storage, a technical area and toilets. The bus drivers building has been built in three months.

Bus Drivers Building / Benthem Crouwel Architects
© Jannes Linders

The position of the building, between two glass windscreens, has largely determined the proportions of the volume. The elongated, relatively narrow building of 80 m2 has been optimized in both design and function. By placing a spiral staircase on the eastern rounded end wall, freedom for designing the layout of both storeys became possible.

Bus Drivers Building / Benthem Crouwel Architects
© Jannes Linders

In addition, because of the roundness and the linear character, the shape of the bus drivers building connects to the previously realized tubular supervisor building on the other side of the bus platform. The positioning of the facility areas ensures that on the ground floor the façade can be closed and can be made graffiti resistant.

Bus Drivers Building / Benthem Crouwel Architects
© Jannes Linders

The bus drivers building has a timber frame construction and is finished on both the inside and outside with polyurea, a two-component spray that is very durable and that can be applied seamlessly. By using traffic light red on the inside and white polyurea on the exterior, the building has a sleek, yet playful appearance that matches the red lettering of the bus stations’ roof.

Project Details:
Location: Bus station Amsterdam Centraal, The Netherlands
Area: 80 sqm
Client: Munipicality of Amsterdam
Architects: Benthem Crouwel Architects
Project Team: Joost Vos, Saartje van der Made, Peter Alberts
Photographs: Jannes Linders

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here