Capitol Rosenheim / Behnisch Architekten

0
Capitol Rosenheim / Behnisch Architekten
© David Matthiessen

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Capitol Rosenheim / Behnisch Architekten
© David Matthiessen

The site of the former “Capitol Cinema” in Rosenheim, Germany, which sat empty for over ten years, is now occupied by a new 48,754 sq.ft. mixed-use office and residential complex. The project re-establishes the historical city block perimeter, closing gaps along the street and re-defining the integrity of the block.

Capitol Rosenheim / Behnisch Architekten
© David Matthiessen

Building heights correspond to those of the adjacent buildings which are composed of varying architectural styles. The new outstanding architectural ensemble creates a gateway to Rosenheim’s historic city center. 25 apartments of different sizes and 3 commercial units are spread out over three buildings.

Capitol Rosenheim / Behnisch Architekten
© David Matthiessen

The scale of the new buildings relate to the roofline of the existing buildings and integrate into the fabric of the neighborhood. The edges of the structures are connected and closed off in order to strengthen the urban character of the new inner-city complex. The facades of the residential tower which face the street are accentuated by freely-arranged punched-in windows set back for privacy.

Capitol Rosenheim / Behnisch Architekten
© David Matthiessen

Inside the complex, terraced levels with green roofs, balconies, and loggias create a high-quality, lush “oasis” in the city. Each apartment is enhanced by the terraced structure and has its own roof terrace which optimizes daylight. Living and dining areas face the courtyard, where it merges onto the generous roof terrace and provides privacy and discrete separation from neighbours.

Capitol Rosenheim / Behnisch Architekten
© David Matthiessen

Alternating transparent and closed façade elements add to the building’s dynamic appearance. Balconies with story-high glazed openings in the apartments connect green outer and inner spaces in an open and flowing manner.

Project Details:
Location: Rosenheim, Germany
Type: Residential
Area: 48,754 sq.ft
Architects: Behnisch Architekten
Photographs: David Matthiessen

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here