Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES

0
Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES
© Simon Garcia ARQFOTO
Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES
© Simon Garcia ARQFOTO

Project Details:
Location: Tossa de Mar, Girona, Spain
Type: Residential Houses
Total built surface: 880 m2
Architects: DOSARQUITECTES
Team: Francesc Aromir Batiste-Alentorn and Cristina del Pozo Bas
Photographs: Simon Garcia ARQFOTO

A house situated in the heart of the Costa Brava with incredible views to a coast bay. Costa Brava is different of other coasts because of the big forest slopes next to the sea. The challenge was to fit a big program in a volume with some formal contrast with the nature of the place. So we propose some cubes placed as if they were randomly thrown, like if they were fallen from the sky, but finally they really derive from the fan-shape of the plot.

Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES
© Simon Garcia ARQFOTO

Those cubes have the same size: 7 by 7 meters. They are absolutely open by one side, in order to have the sea views and the best solar orientation, even that they are protected by those very special big blinds (operated by hydraulic system). The situation and position of those cubes project the directives of the rest of the levels of the house.

Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES
© Simon Garcia ARQFOTO

Under levels have been integrated in the field with a big spaces opening to the sea. Ground floor that is the main level is situating the most important used pieces in open and direct connection with the outside terraces, swimming-pool and gardens. Three patios help to increase natural lighting and ventilation of this level. Also the serve to distribute the uses of the different spaces: guest apartment, main entrance and study, or the kitchen area and main living room.

Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES
© Simon Garcia ARQFOTO

Each patio has a different character:

– Arab patio: water in the centre of the house, fountain sound of the water cascade, and glass bottom of the water tank acting as a roof natural light window for the gym
area.
– Oriental patio: it’s the patio that helps to ventilate main part of the house, through service areas. It’s very simple decorated with pavement of river stones and bamboo
trees as background
– Tropical patio: in front of the main dining area and in the middle of the principal porch, there appears an exotic palm patio that crosses vertically all the house.

Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES
© Simon Garcia ARQFOTO

Lower level is in contact with the grass garden designed in micro-dunes. Here we can find the Spa and Hammam and a rest area. Separated there is also an apartment for the service of the house (housekeeper, babysitter).

Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES
© Simon Garcia ARQFOTO

Two main materials have been proposed for the façades:
– Travertine stone of the ventilated façade for the upper volumes, that is giving a noble character to this part of the house
– And the gabions filled with stones of the area, used for the basement of the house and for the walls and protections of the garden

Casa Llorell, Costa Brava, Spain / DOSARQUITECTES
© Simon Garcia ARQFOTO

Another important aspect of the Project is the compliance to accomplish the principles of sustainable architecture, taking energy-saving measures into the design of the house and in the selection of the materials:

– The building has been designed in order to promote natural crossing ventilation.
– All glass openings have been protected against solar radiation in summer. Also the position of the openings also allows the entrance the sun into the house in winter
time acting as a natural heating system.
– There isn’t in the building construction any thermal bridge, thanks especially to the system of the ventilated façade and taking care of the details for every corner and
connection. The isolation of the house has duplicated the minimum required by the law.
– Using ecological materials like cork thermal isolation for the roof terraces.
– 20 m2 of high efficiency tube solar panels installation for the heating system (floor heating) and the hot water of the house. That system saves a lot of energy for the
heating system.
– Most part of the lighting of the house has been proposed with led technology that also supposes a high energy-saving. Also for the corridors we proposed automatic
movement detectors to open the lightings.
– Domotic system is being used automatically for different energy-saving systems like closing lightings not used, open and closing the blinds when necessary or depending
on a time Schedule, etc.
– The inside separating walls between rooms have been isolated with thermal and acoustic panels made out of rock wool with a total wall width of 18cms.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here