Catalonian Institute of Economists / Roldán + Berengué, arqts

0
Catalonian Institute of Economists / Roldán + Berengué, arqts

The building that creates the square: vertical square. The new headquarters of the Catalan Institute of Economists of Barcelona occupies a narrow site which was occupied since the 1940’s with the attractions of the ‘El Caspolino’ fair.

Catalonian Institute of Economists / Roldán + Berengué, arqts

Project Description:

The building that creates the square: Vertical Square
The parcel, which was occupied since the 1940’s with the attractions of the ‘El Caspolino’ fair, is situated at the border between the neighborhoods of Gràcia and Sarrià-Sant Gervasi in the upper zone of the city of Barcelona.

The new headquarters of the Catalan Institute of Economists of Barcelona occupies a narrow site with 380 m² (1,247 ft²) of surface area and 32 meters (105 ft.) of street frontage at the far end of the Plaza Gal•la Placídia adjacent to Via Augusta. Once the urban reformation of the plaza is completed, the site will overlook a pedestrian space of 145 x 45 meters with trees, and will be bordered by the formerly mentioned street.

Catalonian Institute of Economists / Roldán + Berengué, arqts

Grouping and rescaling
The 3,000 sq. building is organized in six floors and two underground levels. By a grouping operation, the building appears as a sequence of boxes that are two floors high. Functions are divided into spaces of diffusion (auditorium for 150 people and multipurpose room for 100), spaces for professional training courses and the dean office/administration.

Communicability and visibility
Foyer, waiting and circulation areas on different levels are placed along the front façade, looking at the square. Movement and changes in the interior space are the real face of the urban part. With this operation and with the transparency of the glass facade, the visibility of the institution increases, establishing a dialogue between the square and the city. Moreover, these spaces of the foyer act as a climate and acoustic pad, protecting the professional training spaces. At night, the Institute informs the urban environment activating its operational dynamics through selective illumination of the different programmatic zones.

Catalonian Institute of Economists / Roldán + Berengué, arqts

Interior convertibility
The project is a 32×10.5 sq. hall with no pillars intended as a Japanese home where textiles and glass partitions allow adjusting the space contents and different capacities. This internal convertibility is also achieved thanks to a regular structure and compact core of vertical communication and services.

Building with glass: shape – energy control
Located on the north facade and topographically higher as the square, the facade will close. Also, withdrawing from the neighbors allows the building to have windows on the interior walls instead of a blind wall.

The building envelope is actively involved in the building energy’s balance, providing a set of solutions without diminishing interior light, controlling energy demands and ensuring a rational use of air conditioning. Thus, modules will be built in monochrome, white, transparent, translucent or opaque glass, according to program functional requirements (exterior convertibility).

Catalonian Institute of Economists / Roldán + Berengué, arqts

A modular double skin glass facade with matching south foyers and staircase. A silver steel skeleton divides two glass surfaces 50 cm that allows movement of air in between. The outer skin is the actual facade of the building and has a 50 % translucent silk-screen printing. The inner skin is the living limit and is very tight.

The use of the double facade allows a reduction of heat losses through the formation of a heating camera, solar protection, reduction of wind pressure, improved conditions due to better light and air quality.

Catalonian Institute of Economists / Roldán + Berengué, arqts

Boxes within boxes
The entire program is divided into rooms, including waiting areas and circulation and even stairs. Boxes within boxes. Rooms within rooms. The outer glass box houses smaller boxes. Following the principle of a modulated facade, three materials are used for indoor partitions: glass and steel (reflections) and wood.

Wood is for main spaces: foyers, stairs, events hall, meetings room… The floor paving will accompany these boxes. A 100x15cm ceramic pavement, which rotates as tatami from room to room, recalling the Japanese house.

Project Details:
Location: Plaza Gal•la Placídia, 32. 08006 Barcelona, Spain
Type: Offices
Area: 3080m2
Budget: 3.602.747 € (PEM); 4.287.269 € (PEC sin IVA)
Architects: José Miguel Roldán & Mercè Berengué (Roldán + Berengué, arqts.) – www.roldanberengue.com
Team: Juanjo P. Jarque, Vicenç Sanz, Zana Bosnic.
Photos: Jordi SurrocaMiquel DarderMarcel Erminy – Roldan + Berengué, arqts

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here