Cave House / McBride Charles Ryan

0
Cave House / McBride Charles Ryan

Cave House / McBride Charles Ryan

Unlike the single person archetype this is a family home and a first floor bedroom zone was required. The idea was then to invert the ground floor; its conceptual opposite the courtyard house became the first floor.

Cave House / McBride Charles Ryan

Not only was the dialogue between the two types of house experiential satisfying, it overcame the onerous planning restrictions of neighbourhood overlooking and allowed natural light into the central core of the ground floor via skylights in the courtyard.

Cave House / McBride Charles Ryan

When viewed from the private open space the building perches over the ground plane like a granite monolith – from the street it acknowledges the large Toorak house imagery and typology but with just a menace of a Nolan painting.

Project Details:

Location: Australia
Architects: McBride Charles Ryanwww.mcbridecharlesryan.com.au
Year: 2005
Awards: Australian Institute of Architects
Victorian Chapter Annual Awards
2006 Awards for New Residential Architecture

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here