Civil Aviation Authority HQ / Space Group Architects

0
Civil Aviation Authority HQ / Space Group Architects

Civil Aviation Authority HQ / Space Group Architects

The site, a compact waterfront property, is hidden from its street address by the recently completed NAV building. Exploiting the one story difference between key level and street level, we perforate the NAV building with a tunnel that becomes a programmed (reception) bridge, connecting to the freestanding Luftfartstilsynet. Urbanistically the building completes the urban fabric whilst providing Luftstilsynet with a stand-alone building – connected and free.

Civil Aviation Authority HQ / Space Group Architects

Our strategy, committed to CULTURE and diversity, extends the entry tunnel to a raised, open level in the building. The canteen is a shared space on level 2, together with special meeting spaces and a course center. This ’openness’, the interface between the city and office, expands the otherwise singular program of canteen to a multiplicitous space for territorialization – reception, meeting, course, lunch, party, retreat space.

Civil Aviation Authority HQ / Space Group Architects

Triggered by the sight lines of the city, the building is surgically cut, like a diamond, capturing the dynamic light of the north in surprising ways. The resulting form is reminiscent of the evasive form of the Stealth military plane, and the sharpness of folded paper planes. The building morphs from a large, square footprint at the base to a pure, rational office slab – from public to private.

The cuts on level 2 and 4, terraces connecting to break-out spaces inside the building, are generous informal spaces for meeting, within the stunning landscape.

Luftfartstilsynet Headquarters represents a new definition for the SPEC office building: high design ambition and high environmental standard (LEEDS standard). The status quo for facades in standard office buildings represents a process driven by contractor driven reductionism and excruciating budgets. The ensuing simplification has reduced detailing and ornamentation to a bare minimum. Breaking an unwieldy formulaic approach, we implement 4 strategies for the facade.

Civil Aviation Authority HQ / Space Group Architects

First, through a 5 step color gradation of the stone, from black to white, we are able to create a building that sits firmly planted on the key, and diminishes vertically. The perception of the building is constantly changing, at times even disappearing. Secondly, to accelerate the movement of the building, the stone sizes change from very large tiles at the base, to small at the top. Next, the treatment of the stone varies, from polished and smooth at the base (human contact), to flamed in the middle portion, and hammered at the apex. And lastly the fenestration, is positioned flush with the stone, compliments the sculptural form of the building and accentuating the flux as it relates to the dynamic physical environment.

Project Details:
Location: Bodø, Norway
Type: OfficesPublic
Client: Breeze Luft AS/ Luftfartstilsynet
Architects: Space Group Architectswww.spacegroup.no
Site: Waterfront property, Bodø city center
Area: 6.000m2
Program: Headquarters building for the Norwegian Civil Aviation Authority
Status: First prize 2009, completion 2011
Competition team: Gary Bates, Gro Bonesmo, Adam Kurdahl, Fredrik Kjellman, Naofumi Namba, Tim Prins
Project Development team: Gary Bates, Gro Bonesmo, Adam Kurdahl, Anne Wodstrup, Naofumi Namba, Wenche Andreassen, Claudia Laarmann, Geir Vågen, Gesine Gummi, Jens Niehues
Photography: Jeroen Musch

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here