Cloy Residence / Mayes Office

0
Cloy Residence / Mayes Office
© Tara Wujcik

The Cloy Ave Residence is an embodiment of California beach style living. This contemporary home adds to an already impressive portfolio by Santa Monica based, Mayes Office| MO. It was a complete remodel of a home and includes additions to an existing home in which every space and element was expanded and updated. The project generated some buzz upon its completion and had been voted House of the Week by LA Times.

Cloy Residence / Mayes Office
© Tara Wujcik

The challenge initially faced by MO’s designers was to add space and function to the original compact home. The effect achieved was a substantial additional 734 square feet of space while maintaining the original building structure, exhibiting an efficient and resourceful application of means given the confines of space and structural code at hand. By also observing and accentuating the existing highlights of the structure throughout, the character of the house was completely transformed.

Cloy Residence / Mayes Office
© Tara Wujcik

Another problem encountered by Mayes’ designers was how to balance the maximum amount of integration with the surrounding landscape, while also maintaining privacy for the home’s occupants. The privacy was maintained by wood slats that acted as both design and to break up the concrete wall in the front of the house.

Cloy Residence / Mayes Office
© Tara Wujcik

Aesthetically, the house takes its cues from Mayes Office’s previous projects, which was to blur the delineation between the exterior and the interior of the house. The openness of the space enables a fluid indoor-outdoor connection that didn’t exist before. This allows the occupants to flow from the dining room into the living room in a seamless fashion enabling entertainment spaces to have a unified and complete feel to it.

Cloy Residence / Mayes Office
© Tara Wujcik

The design of the house embraces family life as well as entertaining guests on certain days. Once inside the home, it is evident that detail and consideration was put into every area of the interior to ensure that the exterior flows evenly into the space. Keeping in line with the open-space theme, an industrial-style staircase encased in glass acts as a subtle divider between common living spaces. A rooftop deck offering picturesque views of Downtown LA and the Pacific Ocean tops the Cloy Residence. Taken altogether, the home demonstrates how the cleanest lines and understated detailing can create the most profound impact on homes.

Project Details:
Location: Santa Monica, California, USA
Architects: Mayes Office
Interior Designer: Morpheus Design, INC
Project Manager: Morpheus Design, INC
Photographs: Tara Wujcik Photography

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here