Concord House_I / Studio Benicio

0
Concord House_I / Studio Benicio
© Katherine Lu

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Concord House_I / Studio Benicio
© Katherine Lu

This low maintenance, contemporary four bedroom house located in Concord, Sydney, completed in May 2016, has been designed to showcase the owners’ love for concrete and to provide more space and greater amenity for their family of four.

Concord House_I / Studio Benicio
© Katherine Lu

The clients were after a new contemporary house that would make better use of their existing site than their tired, red brick cottage. The clients own and operate a formwork business which in turn has garnered them a great love and appreciation for concrete and wanted their new house to feature this throughout.

Concord House_I / Studio Benicio
© Katherine Lu

Due to past struggles and time delays with Council, the clients requested we use the ‘Complying Development’ approval system to expedite the process, which requires buildings to meet strict standards to ensure a fast-tracked approvals process. The process applies to construction such as new homes (up to two storeys) renovations or extensions to an existing home, development of a ‘granny flat’, building a swimming pool and decks.

Concord House_I / Studio Benicio
© Katherine Lu

The challenge lay in designing something quite contemporary, including all items of the brief (which included keeping the existing pool), without any flourishes that would make the home non-compliant – all on a modestly sized site.

Concord House_I / Studio Benicio
© Katherine Lu

Once we understood the exact parameters of the ‘Complying Development’ controls, we then worked on ensuring the indoor and outdoor living spaces related well to the existing pool location, as this couldn’t look, nor function like an add-on. Due to the modest size of the site we devised the solution of enabling the indoor and outdoor areas to work seamlessly as one – and with the retractable glass roof, this space can be enjoyed as an extension of the internal living space year round.

Project Details:

Location: Concord, Sydney, Australia
Area: 230 sqm
Architects: Studio Beniciowww.studiobenicio.com
Photographs: Katherine Lu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here