Control and Openness: Unification of the entrances to the Banc Sabadell tower block

0

Control and Openness: Unification of the entrances to the Banc Sabadell tower block

Banc Sabadell asked us to intervene in the public areas of the building that Francesc Mitjans designed in the 1950s. On this occasion, the client wanted to unify the two entrances to the tower block.

In response to this brief, the project closed the entrance on Carrer Balmes, channelling all entry and exit to and from the building through the main entrance on Avinguda Diagonal, designed by Josep Lluís Mateo in 2007.

Control and Openness: Unification of the entrances to the Banc Sabadell tower block

The new foyer and control area recover the image of the original project, giving it a more contemporary look.

A ceiling of light and a horizontal surface of yellow marble concentrate the reception and control desk, creating a place of transition.

Control and Openness: Unification of the entrances to the Banc Sabadell tower block

The part of the foyer devoted to vertical communications, at the end of this space, is materialized in a black trihedral (floor-wallceiling). The black marble and black reflective glass create the envelope for this space, which overlooks the street from an interior glazed balcony.

Control and Openness: Unification of the entrances to the Banc Sabadell tower block

The remodelling organizes, unites and simplifies entrance to the building, at the same time creating a unitary image and recovering the representative status that had been disfigured by successive modifications.

Project Details:
Location: Avinguda Diagonal 407, Barcelona, Spain
Architects: Josep Lluís Mateo
Client: Banc Sabadell Atlántico
Design date: 2010
Construction date: 2012-2013
Surface area: 100 m2
Structures: BOMA, Agustí Obiol
Installations: Grupo JG
Technical architect: Ignacio Herrera
Photographs: Adrià Goula

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here