Cultural Center in Castelo Branco / mateoarquitectura

0
Cultural Center in Castelo Branco / mateoarquitectura
© Adrià Goula

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Cultural Center in Castelo Branco / mateoarquitectura
© Adrià Goula

The project presented the challenge of addressing the great complexity of the public space and the various traffic and urban problems of the historic center of Castelo Branco. The aim of the Cultural Center, furthermore, was to turn the old town into a cultural nerve center for the city.

Cultural Center in Castelo Branco / mateoarquitectura
© Adrià Goula

With its wooden façade, in contrast to the zinc-clad reinforced concrete of the suspended part, it is a bubble of activity, a roof and a floor that floats above the site, relating the urban sequence, the plaza and the park.

The plaza, designed in the first phase (2007), is moulded to the site to deal with the initial topographic problems and accommodate the various buildings designed to go there. Located on the slope of the hill that leads to the castle, it exploits the topography to form crosswise strips, giving rise in the central space of the project to a plaza whose gentle slopes give rise almost naturally to a pool of water in the center of the plaza, in front of the Cultural Center.

Cultural Center in Castelo Branco / mateoarquitectura
© Adrià Goula

The Cultural Center, built in phase two, though part of the original project, floats on two piles over the plaza, like a bridge, freeing up at its base a covered ice-skating rink, and giving continuity to this large public space, to the plaza and to the adjacent park. It forms another part of the plaza, drawing on the Portuguese tradition of skating and the cold continental climate.

Descending one of the ramps generated by the folds in the paving of Praça Largo da Devesa, we come to the main entrance of Castelo Branco Cultural Center. We move towards it, dazzled by the great façade of wooden slats, adjustable at one point to regulate the lighting, that look down on us from their position in the air.

Cultural Center in Castelo Branco / mateoarquitectura
© Adrià Goula

We go back inside through another entrance on the ground floor, beneath the wooden façade. On the higher levels, we find the auditorium and a gallery that mimic the structure of the building, forming double-height spaces.

At one end, the exhibition hall occupies the first and second floors, with a ramp to change level that accompanies the structure of the building. In this way, the visitor has an overview of the space.

Cultural Center in Castelo Branco / mateoarquitectura
© Adrià Goula

At the other end, the auditorium also moulds naturally to the curve of the building with its seating arrangement. All in black, it contrasts with the lighter tones of the stage to focus the audience’s attention.

On the second floor, opposite the stage, are the control room and a bar connected with the main entrance to the auditorium where visitors can relax. There is also a multipurpose space on this floor, enclosed between the exhibition hall and the auditorium. Finally, the roof, concealing all the machinery, opens up in a great skylight over the exhibition hall, providing natural lighting.

Project Details:
Location: Praça Largo da Devesa, Castelo Branco, Portugal
Architects: mateoarquitectura – www.mateo-arquitectura.com
Collaborating architect: Carlos Reis Figueiredo
Client: Castelo Branco Council, Polis Project
Areas: Public spaces: 60,000 sqm – Cultural Center: 4,300 sqm
Photographs: Adrià Goula

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here