Dana House / Hashim Sarkis Studios

0
Dana House / Hashim Sarkis Studios

Dana House / Hashim Sarkis Studios

Five Dana Street is an existing single-family house located between a historic, residential area in Cambridge, Massachusetts and the commercial strip along Massachusetts Avenue. Built in the 1830s in the Greek Revival style, the house maintains the original layout of a Doric porch, a two story volume organized along a central hall and stair. An “ell” extension on the back includes the kitchen and den on the ground floor and an additional bedroom room and services on the second.

Dana House / Hashim Sarkis Studios

With a set back of about 75 ft from Dana Street, the house has one of the largest front lawns in Middle Cambridge. Because of the large parcel size, there were no zoning constraints with respect to additional construction. The main constraints were related to the historic character of the house and the need to maintain the front of the house and its overall volume true to its original nineteenth century character. The project contrasted the contemporary additions with the existing house and used these additions to highlight the otherwise subtle features and details of the Greek Revival House. The contrast argument won the approval of the historic commission.

Dana House / Hashim Sarkis Studios

On the ground floor, the kitchen and den could not be accessed without passing through the main living room. On the second floor, the bedroom in the “ell” could not be accessed without going through a front bedroom. The solution entailed a double bypass operation, one on the ground level, extending the hallway all the way to the end of the house and linking directly to the den. On the second level, a cantilevered glass box (that serves as a dayroom) extends the hallway to link to the back room. The old hallway is transformed into a linear, master bathroom.

Dana House / Hashim Sarkis Studios

Despite its large outdoor areas, the house did not have good connections to the outdoors. By relocating the guest bathroom to the side, the main hallway is extended directly to the back garden which could now be seen upon entering through the front door. A long strip window links the den/kitchen area to the garden, and the glass box looks over the back patio.

Project Details:
Location: Cambridge, Massachusetts, USA
Type: Houses Residential
Architects: Hashim Sarkis Studios www.hashimsarkis.com
Client: Muratoglu Family
Program: Addition and renovation of existing single family home
Design Team: Hashim Sarkis, Architect – Anuraj Shah, Evy Pappas, Jonathan Cicconi, David Hill, Pars Kibarer, Mark Dwyer
Area: Footprint 150m² Lot Size 850m²
Schedule: Completed in 2005

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here