Fernández Leal 62 Casa 1 / Raúl Peña A. Architects

0

Fernández Leal 62 Casa 1 / Raúl Peña A. Architects

The house is located in La Conchita neighborhood in the traditional district of Coyoacán. Basically, the house has been resolved in a T scheme; the basement and three levels belong to the main body and a double height glazed space to an appendix.

Fernández Leal 62 Casa 1 / Raúl Peña A. Architects

This four-bedroom house program has got a kitchen, a dining room, a living room, a half bath and two open studios. In addition, the house has a guest room with its own bathroom located in the basement and a service area with bedroom and bathroom, laundry room, machine room in the third floor, 2 staircases connect every space. All developed in a total area of 490 sqm.

Fernández Leal 62 Casa 1 / Raúl Peña A. Architects

The land where the house is placed has a lot area of 488 sqm and 1.5 sqm lower lever down the street.
All the structure has been solved with Ι steel beams. They create a set of rigid frames and turn almost all the walls as divisors, except those of white concrete in the garden floor level.
All exterior walls are white concrete. It is important to note that these sidewalls are attached to the metal frame, allowing depth and provide rigidity.

Fernández Leal 62 Casa 1 / Raúl Peña A. Architects

Circular section columns creating a trapezoidal prism support the structure of the double height room. The access to the mezzanine is by a wooden and steel staircase and a metal and timber bridge that connect both spaces. The windows have been fixed with a vertical pattern of asymmetric angles (6 “x 4”) providing verticality to the house. Both the dining room and the kitchen have one height and a half level because of its position beside the garden.

To provide balance to the white concrete, floors on the ground facing the garden were designed in black matte slate.

Fernández Leal 62 Casa 1 / Raúl Peña A. Architects

To balance out the coldness of the steel in matt black, the division screens and the mezzanine floor are made of natural pinewood unvarnished. Except for some slabs that have been left in white concrete, there are some covered with white plaster ceiling for recessed led luminaires.

Another difference in the concrete walls is that unlike the interior the facade was finished with shuttering hardwood board to match the textures of the timber screens.

Finally the house is intended to be raw but no so stern to live in.

Project Details:
Location: Mexico City, Mexico
Type: Residential
Area: 490 sqm
Year: 2014
Architecture: Raúl Peña A. Architects
Project Team: Leticia Crispín Acuña, Raúl Peña Arias
Structural Engineer: Vicente Robles Jara
Photos: Alberto Moreno Guzmán, Raúl Peña Arias