FLOW / APOLLO Architects & Associates

3
FLOW / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

Project Details:
Location: Chiba, Japan
Architects: Satoshi Kurosaki/APOLLO Architects & Associates – www.kurosakisatoshi.com
Site Area: 148.55m2
Total Floor Area : 116.96m2 (59.62m2/1F, 57.34m2/2F)
Design Period : October 2008 – February 2009
Construction Period : July 2009 – December 2009
Structural Engineer : Kenta Masaki
Photos: Masao Nishikawa

Architects’ statement:
A “two-generation” house located near the sea. The owner requested a garage for two cars and a house that allows for light and air to pour in to let the family relax while also securing privacy. The inclined exterior that looms over the visitor with its stark contrast of concrete and wood, playfully gives shape to the owner’s minimalist outlook on design. The volume balance between the main building and the garage covered with a louver roof has also been planned carefully.

FLOW / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

The distinguishing exterior that shines among the rest of the architecture in the new residential area that tends to lack in personality, makes full use of the characteristics of the site to secure a visual expansion in the interior spaces while being closed off to the outside world.

On the ground floor, private rooms for family members and the dog are connected with a terrace that penetrates the external wall in a straight line.

FLOW / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

The main characteristic of this house in terms of plan is the misalignment of the ground and first floors. The first floor has been designed so that the living room, dining room, kitchen, lounge, terrace and even the roof-top garden are connected in succession at a congenial distance.

FLOW / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

The diagonal terrace, is not only effective in making the interiors appear more spacious and in bringing in light while simultaneously securing privacy but also allows for a view of the sky. Kitchen equipment and the refrigerator are built into the walls, so that the space loses the appearance of a kitchen. Areas requiring water such as the kitchen and the bathroom are clustered together in an all-in-one space compartmentalized by a glass wall that makes the space appear more spacious while also inducing a hotel-like atmosphere.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here