Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects

0
Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects
© Tim Van de Velde

In the 9th century, the Graafjansdijk (dike) protected parts of France and Belgium agaist the storm tides from the North Sea and the Western part of the river Schelde. Currently only a short strip of this dike remains in the rural surroundings of the seaside village of Knokke, near the border with Holland.

Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects
© Tim Van de Velde

Across the road from the Graafjansdijk is the narrow plot, enclosed by an adjacent moat on the north side. The terrain overlooks an open meadow. This geographical context has a major impact on how the design of the villa was perceived.

Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects
© Tim Van de Velde

the ground level of the villa fully occupies the narrow terrain, apart from a small inner garden on the north side. It is completely wrapped in barnwood alongside the road, hiding the garage and creating a private atmosphere for the bedrooms. This materialization produces a solid plinth contrasting with the transparent volume on upper floor. This subordinate upper volume, containing the living room and kitchen, is made completely out of glass and is a lot smaller than the closed volume underneath. The barnwood walls extends 1 meter above the first level and functions as a railing for the terrace.

Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects
© Tim Van de Velde

The north side opens up completely on both levels, allowing views over the meadow from the living room and kitchen on the upper level , as well as from the bedrooms downstairs. The crops growing on the north side still allow for some privacy in the bedrooms.

Graafjansdijk House / Govaert & Vanhoutte Architects
© Tim Van de Velde

The same architectural materials from the exterior are applied throughout the interior. The intimate bedrooms combine a cosy black Tadelakt floor and walls with bespoke barnwood furniture. The same flooring continues on the upper level, combined with a bare metal kitchen counter. The free standing barnwood kitchen closets frame the view over the dike, rather than overexposing it. Past the counter lies the terrace, where the risen barnwood plinth creates privacy.

Project Details:
Location: Knokke, 8300 Knokke-Heist, Belgium
Architects: Govaert & Vanhoutte Architects
Photographs: Tim Van de Velde

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here