House gt / Dworschak + mühlbachler architekten

0
House gt / Dworschak + mühlbachler architekten

House gt / Dworschak + mühlbachler architekten

Project Details:
Location: Linz, Austria
Type: ResidentialHouses
Site Area: 1054m²
Built-up area:200m²
Architects: Dworschak + mühlbachler architekten

The inclined plot on the outskirts of Linz lies in the middle of nature, has a panoramic view and is characterized by its topography. The design approach was therefore closely connected to the these conditions and revolved around the idea of cutting out a strip of “wild nature” and “cultivate” it.

House gt / Dworschak + mühlbachler architekten

Like a pavilion the living space lays on top of the building – transparency dominates the space – especially towards the cut-out garden. The complete south façade is covered by an intelligent and electrically driven shading system, which works as a filtering layer that regulates the amount of sunlight and openness towards the lower situated street.

House gt / Dworschak + mühlbachler architekten

The shading system from perforated steel folding elements, reacts to the needs of the user and influences highly the appearance of the façade.

House gt / Dworschak + mühlbachler architekten

The bedrooms are situated beneath the top floor but are still connected to the cut-out garden by an atrium with sloped outside corridor. The entrance on the ground floor connects the street and lift to the upper floor by an entrance hall with a huge roof light area.

House gt / Dworschak + mühlbachler architekten

The recessed first floor contains an office space and utility room. The light source, a line of windows, which covers the whole front, works as a boundary for the cantilevered upper floors.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here