House in Matosinhos / nu.ma

1
House in Matosinhos / nu.ma

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

House in Matosinhos / nu.ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

From the architects: The lot, where the house is inserted, have a non-regular shape, longitudinal and perpendicular to the street Nossa Senhora da Conceição, Matosinhos, Portugal.

In a consolidated urban area, the surrounding buildings, are, in most of the cases, buildings with a ground floor and attic. These constructions for their constructive time presents nonconventional height.

House in Matosinhos / nu.ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

The urban density of this road presents buildings with different temporal characteristics, and for that reason, with different constructive approaches, with different elevations, materials, etc… a result of the growth and evolution of this road.

House in Matosinhos / nu.ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

Formal and functional constraints

It was important to keep the alignment of the house with the existing buildings in order to avoid formal irregularities in the street development. Concerning the volume, the house will be distributed in two floors (ground floor and 1st floor), which are dissimulated in the facade with horizontal lines to point some alignments with the surrounding buildings.

House in Matosinhos / nu.ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

Program

It is proposed a house with two floors. The interior spatial distribution is separated by function and by floors. The social/ service area, at the ground-floor, is composed by the entrance hall, the toilet, the kitchen, the dining / living room, the vertical access to the 1st floor (stairs) and the garage.

House in Matosinhos / nu.ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

Due to the longitudinal nature of the lot, and the fact that it only detains two fronts for construction, it was proposed an exterior yard at the center of the house to allow natural light to dining/living room and kitchen.

House in Matosinhos / nu.ma
© ITS – Ivo Tavares Studio
House in Matosinhos / nu.ma
© ITS – Ivo Tavares Studio
House in Matosinhos / nu.ma
© ITS – Ivo Tavares Studio

On the 1st floor, the private area, is composed by the rooms and its toilets and a lounge / reading area. At this floor, the interior yard, gives some more natural light to the interior rooms.

Project Details:

Location: Matosinhos, Portugal
Area: 220 sqm
Architects: nu.mawww.numa.pt
Photographs: ITS, Ivo Tavares Studio

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here