Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura

0
Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura
Photograph © Jordi Anguera
Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura
Photograph © Jordi Anguera

This project takes place in a small village in La Cerdanya, on the north valley side, south oriented the village’s heart consist on 20 houses, surrounded by fields and pastures where farming and agriculture are the main activities. Breathtaking views of the Cadi mountains make of this setting a piece of nature paradise.

Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura
Photograph © Jordi Anguera

Most of the buildings in the village organized enclosing an outside space called the “era”. The village plan shows how the old constructions were built in order to create ensembles of living and working units arranged around exterior enclosed spaces. Overall they form a grid-like pattern of barns and stables as well as houses.

Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura
Photograph © Jordi Anguera

One set of these buildings consisting on a haystack, a barn, a warehouse, a small dwelling and a “badiu” (traditional backyard), pertained to our client who wished this space to be re-designed and re-arranged to become his home and additional guest areas.

Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura
Photograph © Jordi Anguera
Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura
Photograph © Jordi Anguera

The size of the existing buildings has been maintained, though their facades, roofs and interior distribution have been re-designed and adapted. The badiu has now become a large covered open space that has been revamped using the old roof trusses, but using a vernacular roof system with no bonding material between the timber and the tiles.

Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura
Photograph © Jordi Anguera
Housing Rehabilitation in La Cerdanya / Dom Arquitectura
Photograph © Jordi Anguera

Inside, the rooms and guest areas retain the existing stonewalls while the flooring, tiles, woodwork and ironwork combine to give a sense of spaciousness. From many rooms spectacular views can be enjoyed and these seem to blend with and flow from the interior design.

Project Details:

Location: La Cerdanya, Spain
Type: Residential
Area: 602,9 m2
Architects: Dom Arquitectura
Architect: Pablo Serrano Elorduy
Interior designer: Blanca Elorduy
Collaborators: Carlota de Gispert
Photographs: Jordi Anguera Architecture Photography

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here