La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

0
La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

The project arises from previous talks with the client, where the architects shared concerns about the depletion of fossil fuels, as well as the need to be more respectful of the immediate surroundings. The project is located within the Collserola mountain range, the vast nature reserve of Barcelona.

La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

The site, located on the southern slope of a small hill, is a very neat plot that creates a unique microclimate due to its dense vegetation, where it is easy to relax from the stress of Barcelona and its metropolitan area.

La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

By sharing the client’s concerns towards sustainable buildings, and being thrilled with the nostalgia of family experiences lived in this plot, the architects had a very clear strategy: They had to build an energy-efficient building and enhance those elements which, together with the clients, they identified as romantic, family heritage (earth trail, stone table protected by a mature oak tree, views, and connection to the north plot).

La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

The project is organized into four independent modules, connected by a roof that acts as the interstitial element of the project. This connection allows us to visually frame each of the four milestones identified as sentimental heritage.

La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes
La Floresta House / Alventosa Morell Arquitectes

From a climate study of the site based on the filter of official data from the Bureau of Meteorology of Catalonia, Meteocat, Alventosa Morell Arquitectes obtains results that set the passive energy strategies to follow, to reduce energy expense. With these strategies (cross ventilation, sun protection overhangs between equinoxes, use of the thermal mass of the slab…) they got to significantly increase user comfort.

Project Details:
Location: La Floresta, Barcelona, Spain
Type: HousesResidential
Built area: 247,81m2
Architects: Alventosa Morell Arquitectes
Photos: Sara Roig, Ivan Raga, Alventosa Morell Arquitectes

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here