Architecture, nature, culture and history fuse together into a total experience at Moesgaard Museum. With its green roof, bright courtyard gardens, and underground terraces, the museum will invite various new and alternative kinds of exhibitions.

Moesgaard Museum / Henning Larsen Architects

The new 16,000 m2 museum is uniquely located in the hilly landscape of Skåde south of Aarhus. With its sloping roofscape of grass, moss and flowers in bright colours the building will appear a powerful visual landmark perceptible even from the sea. The rectangular shaped roof plane seems to grow out of the landscape and during summer it will form an area for picnics, barbecues, lectures and traditional Midsummer Day’s bonfires.

Moesgaard Museum / Henning Larsen Architects

The heart of the building is the foyer where the ticket sales, the museum shop and the public café are situated. From here, one can enjoy the impressive view of the Aarhus Bay through great glass walls. Furthermore, from the foyer there is access to the large roof top terrace with outdoor service.

Moesgaard Museum / Henning Larsen Architects

The interior of the building is designed like a varied terraced landscape inspired by archaeological excavations gradually unearthing the layers of history and exposing lost cities. The visitor can move through a vivid sequence of exhibitions and scientific experiments – like a traveler in time and space.

Project Details:

Location: Aarhus, Denmark
Type: Cultural Public
Client: Moesgaard Museum
Gross floor area: 16,000 m2
Year of construction: 2010 – 2013
Architects: Henning Larsen Architects

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here