Northern Rivers Beach House / REFRESH*DESIGN

0
Northern Rivers Beach House / REFRESH*DESIGN

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Northern Rivers Beach House / REFRESH*DESIGN
© Damien Bredberg

Located in a beachside setting, the architectural brief for this project was to design a contemporary, yet cost effective three-bedroom house, well connected to nature and featuring subtropical open-plan living in a temperate climate.

Northern Rivers Beach House / REFRESH*DESIGN
© Damien Bredberg

The initial premise for the design was to ‘re-interpret’ the beach house by integrating traditional materials of corrugated metal, fibre cement sheeting and timber elements, onto a contemporary and dynamic shape.

The restraints of a small site area, low budget and restrictions due to flooding, resulted in exploring the unconventional concept of a cantilevered structure, with both ends overhanging and counterbalancing each other.

Northern Rivers Beach House / REFRESH*DESIGN
© Damien Bredberg
Northern Rivers Beach House / REFRESH*DESIGN
© Damien Bredberg

Using steel for the major structural elements, and timber for the secondary structure, a very economical and bridge-like architecture was created to inspire a soaring visual effect. Working with a small budget required the use of innovative or unconventional details to achieve the desired design outcome.

Northern Rivers Beach House / REFRESH*DESIGN
© Damien Bredberg
Northern Rivers Beach House / REFRESH*DESIGN
© Damien Bredberg

This house incorporates sustainable design principles, and has been planned to take advantage of natural ventilation, passive solar design and a very economical use of space. Building materials, with sustainable credentials were used such as plantation timber, bamboo for flooring, and plywood for ceilings. The abstraction of the timber-battened vernacular of subtropical architecture adds movement and scale to the house.

Project Details:

Location: South Golden Beach, Australia
Area: 115 sqm
Architects: REFRESH*DESIGN
Photographs: Damien Bredberg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here