The Orange Extension / SHROFFLEoN

0
The Orange Extension / SHROFFLEoN
The Orange Extension / SHROFFLEoN
© Sebastian Zachariah / Photographix

From the architects: The project is an extension to a large 60 year old family home in Bandra, Mumbai, 1500 square meters, spread over four floors. The client being a lover and collector of super luxury cars requested twin extensions to his home in the form of canopies, to protect his prized possessions from the elements, along with an overall modernization of the facilities including an exterior elevator core.

The Orange Extension / SHROFFLEoN
© Sebastian Zachariah / Photographix

Of utmost importance to the client was the treatment of our interventions as sculpted objects in the round – with each surface demanding a meticulous attention to detail – especially as every face, including the under belly, is visually accessible to visitors whilst entering the home.
Our proposal utilized the existing geometry on site as indicators, and used them to generate a geometry, resulting in a form that fits snugly within the existing context.

The Orange Extension / SHROFFLEoN
© Sebastian Zachariah / Photographix

These site guidelines, indicators,are expressed in the form of grooves, of varying widths, that stress the importance of certain contextual placements over others.The major grooves have embedded within them lights, highlighting the importance of the primary contextual connections. This resulting network of grooves serves the double purpose of channelling rainwater into a collection plate, from where it is discharged ceremoniously into the adjoining flower bed.

The Orange Extension / SHROFFLEoN
© Sebastian Zachariah / Photographix

The underbelly too received an extreme attention to detail, where once again existing site alignments played a vital role in geometry, material differentiation, as well as lighting placement – with the axis leading to the home being accentuated through a lowering of the ceiling. The rain water collection plate, is texturally differentiated from the rest of the underbelly of the canopy, by continuing with the materiality of the top onto the lower surface – revealing its alternate purpose.

Similar to the canopies the geometry of the elevator core too emerged from adjoining contextual guidelines. The structure, joint lines, and of course the grooves, all find form and purpose though context of the existing facade.

The Orange Extension / SHROFFLEoN
© Sebastian Zachariah / Photographix

The materials and textures chosen for the project are a continuation of the existing palette prevailing within the home – white plastered surfaces, treated random rubble basalt stone walls, ipe wood and glass. Our intervention in addition to incorporating these materials to signify a seamless transition into the old, utilized the rustic yet poetic materiality of weathering steel –a material that eliminates the need for painting, and forms a stable rust like appearance once exposed to the weather. Hence the name, THE ORANGE EXTENSION.

Project Details:

Location: Bandra, Mumbai, India
Plot Area: 1,000 sqm
Area: 200 sqm
Architects: SHROFFLEoNwww.shroffleon.com
Photographs: Sebastian Zachariah / Photographix

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here