Quinta Da Baroneza House / Candida Tabet Arquitetura

Quinta da baroneza house / candida tabet arquitetura
© Rómulo Fialdini

The project is a house located 90 kilometers North-west of the city of São Paulo, Brazil and was developed for a young couple with three children, to become their weekend house.

The must-haves for the brief were to achieve a striking contemporary design greatly enhanced by the privilege of being placed right within the Brazilian Atlantic forest, and to have a house that would provide leisure and stimulate family conviviality.

Quinta da baroneza house / candida tabet arquitetura
© Rómulo Fialdini

The volumetric composition is characterized by horizontal planes that are detached from vertical ones, allowing daylight and air to flow freely through these openings. This results in a well ventilated residence, pleasant inside and out during the entire year.

Quinta da baroneza house / candida tabet arquitetura
© Rómulo Fialdini

Regarding the structure, a desired equation of huge spans with minimum support points was solved thanks to the use of industrially cultivated, laminated and processed Eucaliptus Grandis wood, resulting in concrete-free floor and roofing slabs that are laid over beams of laminated wood.

Quinta da baroneza house / candida tabet arquitetura
© Rómulo Fialdini

In order to enjoy from the astonishing views, the main facade needed to be orientated to the North-West: this would result in the house receiving big amounts of tropical heat. Confronted with this dilemma, the solution was to propose a lattice wooden panel that elegantly hangs from the edge of the roof and acts as a brise that filters the heat and sunlight whilst these projecting shadows over floor and walls form a beautiful graphic design.

Quinta da baroneza house / candida tabet arquitetura
© Rómulo Fialdini

The roof extends beyond the living room and towards the swimming pool, creating a high ceiling veranda, where the limit between interior and exterior gets blurred. These large outdoor spaces that also include a barbecue area are extensively and happily used by all the occupants of the house throughout the year, becoming the social hart that the brief required.

Project Details:
Location: Condominio Quinta da Baroneza, Bragança Paulista, SP, Brazil
Area: 1127 sqm
Architects: Candida Tabet Arquitetura
Architect In Charge: Candida Tabet
Photographs: Rómulo Fialdini

Aline Chahine
Aline is an international licensed architect currently practicing in Canada, she is the reason you are reading this right now, Aline founded the platform back in 2008 shaping the very foundation of Architecture Lab, her exemplary content curation process that defines the online magazine today.

Leave a Comment