Reconstruction Of Departmental Archives / Hamonic + Masson & Associés

0
Reconstruction Of Departmental Archives / Hamonic + Masson & Associés
© Sergio Grazia

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Reconstruction Of Departmental Archives / Hamonic + Masson & Associés
© Sergio Grazia

The construction is located opposite the old building, and the project was completed and delivered by Hamonic + Masson & Associés in 2014. The aim was to turn the building in to a modern history research hub and a regional information centre, whilst expanding the linear archival storage space from 7km to 18km.

Reconstruction Of Departmental Archives / Hamonic + Masson & Associés
© Sergio Grazia

Considering the size and the impact on the site, we wanted this project for the Reims archives to be read in several ways, to tell different tales depending on distance or nearness to the building, and to allow the discovery of many different elements and feelings as one walks through.

Reconstruction Of Departmental Archives / Hamonic + Masson & Associés
© Sergio Grazia

Located on a gentle slope, the building stands in such a way that does not spoil or overload the setting. It’s a line that we see from the background. Visitors take a path that gradually gives way to the access ramp. The reception area is an intermediary space, before opening onto the inner garden. The entrance demonstrates the building’s functional organisation that we see through the transparent patio.

Reconstruction Of Departmental Archives / Hamonic + Masson & Associés
© Sergio Grazia

The effect of time will reveal the charm of the natural, raw materials (glass, metal and golden-brown varnished concrete.) With their richness, textures and vibrations, these industrial materials gain in poetry. It is an aesthetic refinement, which, if applied with care, gives the building consistency and identity.

The entire building is in an ochre, bronze tint that reflects the colours of the land in the building’s location: the Marne region. A specific metallic tint mixed with stronger gold pigments was created for the project, with the reference RAL 1036.

Reconstruction Of Departmental Archives / Hamonic + Masson & Associés
© Sergio Grazia

The concrete is dyed with metallic gold pigments duplicating RAL 1036, and a reflective stain was colour matched and added. It is this juxtaposition between shades and tints that provides variation and depth to the concrete.

The aluminum metal cladding is coated with RAL 1036 metallic gold varnish with 90% shine. Five different types of pattern were created which, when assembled, create a plant like image effect on the building. The trees surrounding the building are reflected in the metal and overlap with the various patterns. The pattern is similar to a pixel, and was embossed in to the sheet metal in order to give relief to the façade and also to play with varying shadows and light throughout the day.

Reconstruction Of Departmental Archives / Hamonic + Masson & Associés
© Sergio Grazia

A reflective silicone structural glazing was chosen for the window glass in the conference room in order to create a mirror for the site’s vegetation.

Project Details:

Location: Reims, France
Type: Cultural
Calendar: Competition won: 2008 / Completed: 2014.
Client: Conseil Général de la Marne.
Architects: Hamonic + Masson & Associés
Structural engineer: SIBAT
Photos: Sergio Grazia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here