Residential complex Ciekurkrasti / AB3D

1
Residential complex Ciekurkrasti / AB3D
© Ansis Starks

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Residential complex Ciekurkrasti / AB3D
© Ansis Starks

Architect’s Statement:
Residential complex Ciekurkrasti is located in Adazi – a suburb of Riga (capital of Latvia) 20 minutes drive from the city center. It is made up of three joined blocks facing lake Baltezers to the south and framing a wide courtyard to the north west. The blocks are positioned so that most residences have a terrace with a direct view of the lake.

Residential complex Ciekurkrasti / AB3D
© Ansis Starks

The residences vary from compact one bedroom apartments to spacious 4 bedroom lofts, wide open to their environment, extended by vast exterior surfaces.

The plot was severely degraded during the Soviet period. It was revitalized by turning the desolated waterfront into a public beach and constructing a boating pier for the use of local residents.

Residential complex Ciekurkrasti / AB3D
© Ansis Starks

The accentuation of natural surroundings was at the forefront of our design process. So we had to be very careful to integrate the sizable volume into the existing environment. We covered the whole building with black wood thus connecting it with natural surroundings and giving it a natural but noble look.

Residential complex Ciekurkrasti / AB3D
© Ansis Starks

Voids and openings to the landscape create terraces and tunnels. Circulation areas outside the building feature sculptural concrete stairs that rise through openings in the volume and connect the courtyard to the lower laying waterfront.

There are four storeys in total, including a basement with one side buried underground. The structure is built from reinforced concrete.

Residential complex Ciekurkrasti / AB3D
© Ansis Starks

Parking and storage areas in the basement are connected to the levels above by lifts that open onto spacious staircases with large windows allowing natural light to enter the interior. Exposed concrete surfaces on the ceiling and walls are interspersed with wooden cladding. The floors and stairs are polished concrete.

Each staircase has an entrance from the courtyard. The main entrance lobby is connected to the communal areas. There is a gym, a spa with a pool, a restaurant facing the lake and a roof terrace to encourage socialization of the residents.

Project Details:

Location: Adazi, Latvia
Type: Residential
Site area: 13100 sqm / 141007 sqf
Built-up area: 14353 sqm / 154494 sqf
Client: Nere E
Architects: AB3D
Photographs: Ansis Starks

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here