The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects

0
The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA
The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

Project Details:
Location: Yffiniac, Brittany, France
Type: Public
Area: 1095.0 sqm
Architects: NOMADE Architects
Photographs: Patrick Miara

NOMADE architects recently delivered the project for rehabilitation and extension of the “Hippodrome de la Baie racecourse in Yffiniac”, a few kilometres from the downtown Saint-Brieuc, in Brittany. NOMADE architects developed a unique context-sensitive yet singular design to renovate this structure, establishing a dynamic dialogue between the old and the new.

The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

This is a two-fold challenge, intended on one hand to improve public reception conditions during equestrian events, and on the other, to provide a function room for group events (seminars, weddings, etc.).

The project is organized in two parts:

• The existing racecourse is a covered hall with bleachers. It has four areas: the public reception hall, the professional reception hall, the changing rooms and the public bar.

This building was refurbished to bring it up to PAB standards (fire safety, PRM access) and to improve technical, acoustic and thermal performance (insulation, renovation of external joinery). These upgrades significantly contributed to improved user comfort.

• The extension will offer new spaces and uses: a restaurant, a professional meeting room and the service associated with the main areas that distribute the space.

The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

It consists of several modules on stilts, hung from the northwest façade of the existing hall, together with an opaque block in the southwest side. This architectural solution minimizes the footprint and avoids affecting overall racecourse operation.

A Bioclimatic Design
NOMADE has made an audacious choice to embody this reinvented identity, making use of its considerable expertise in bio-climatic design: orientation, compactness and sun protection.

Alternating between continuity with and divergence from the existing design, the modules on stilts play with this duality: opacity and transparency, shadows and light, sky and land. Far from being futile, this play makes it possible to manage sunlight and internal heat, ensuring summer and winter comfort.

The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

A naturalistic pattern increases the architectural expressiveness, stimulating the imagination and playing with the concept of a double skin.

The Covered Hall: Two Distinct Entities
The covered hall with a 43m x 64m rectangular floor plan is organized into two distinct entities: the space reserved for jockeys, combining a hall and the changing rooms located under the bleachers, and the public reception area.

The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

The public reception hall is a generously-proportioned space, open and friendly.

A system of mezzanines, walkways and open landings enhances this vast volume, promoting clear views that make its distribution easy to understand.

This makes the hall the perfect place for gathering, meeting and providing directions. It also offers a wide variety of uses.

The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

The Extension: Increased Spaces And Uses
The extension offers new spaces and uses on the ground floor. Its design is modular: three metal frame modules, two of which stand on concrete-filled metal posts, hang from the glass north wall of the covered hall.

A concrete monolith connects it to the glass gable end of the existing buildings. This connection houses the circulation between the racecourse’s two entities and distributes the various spaces and programmes, as well as housing the technical premises.

The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

This monolith is designed as an opaque volume, pierced by random windows. Rough concrete is used outside, contrasting with the coloured concrete inside, creating a friendly atmosphere. Its rough appearance serves as a harmonious foil to the main hall.

An Integrated Mixed Structure
In terms of structure, NOMADE sought to design an extension that respects the structure and operation of the existing covered hall. The project limits its overall impact and establishes a true architectural interaction with the existing building through a steadfastly unique stance.

The new building will connect to the existing one by the glass gable of the northwest façade. The extension chooses to mark a strong contrast with the existing structure through its design and materials, yet respects the longitudinal layout naturally imposed by the racetrack.

The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

The combined use of metal and concrete offers considerable latitude to architectural creation. This is why the modules have a metal or mixed structure mounted on concrete-filled metal posts.

The supporting structure on the façade is mainly made up of steel beams carrying composite floor slabs (concrete slab in metallic formworks).

The facade consists on a filter that alternates clear and opaque surfaces, creating several sequences. This filter consists of aluminium cladding placed against the primary structure of the building. It covers the façades with a greater or lesser density, according to the need to open up or obscure the view or provide protection from the sun.

The ‘Hippodrome De La Baie” Racecourse, France / Nomade Architects
©Patrick MIARA

The stairwells and lifts have a concrete structure (load-bearing walls) and brace the entire extension building. An expansion joint has been created between the existing building and the extension.

The accessible terrace overlooking the show ring consists of a concrete slab. The roof is a waterproofed and insulated concrete slab finished with a vegetated roof.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here