The Jade Residence / EL STUDIO

0
The Jade Residence / EL STUDIO

The Jade Residence / EL STUDIO

Building on the family business, an adjacent motel in Wildwood’s doo-wop district, the Jade residence does double-duty.

It’s a vacation home that works hard as well as a retirement home that grows to make space for the next generation. Ground-floor rental units replicating the original motel units are the foundation to the family residence on the upper floors.

The Jade Residence / EL STUDIO

A double-height living room in the residence connects the master and guest levels and features two large openings towards the breeze and view of the ocean and motel pool, respectively. Light monitors above orient due south to provide constant diffuse light to the interior while maximizing solar gain on collectors outside.

The Jade Residence / EL STUDIO
The Jade Residence / EL STUDIO

A geo-thermal system and passive ventilation reduce the extremes of the heating/cooling load and necessity for mechanical HVAC except for the most severe days. Standard cladding and window units are customized to create a hurricane-resistant rain screen with perforations at heights for adults and children alike.

The Jade Residence / EL STUDIO

Material details translate the doo-wop resort vocabulary to a contemporary idiom transforming form richly saturated color at the heart to increasing lightness at the periphery.

Project Details:
Location: Wildwood, NJ, USA
Type: ResidentialHouses
Areas: 3,300 SF
Completed: 2013
Client: Jane and Steven Lawrence
Architects: E/L STUDIOwww.elstudioarch.com
Project Team: Mark Lawrence, AIA, Elizabeth Emerson, AIA, Christopher Brown, Paul Schilder, Evan Stoddard, Hau Bui
Photos: Pepper Watkins

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here