Viborg Town Hall / Henning Larsen Architects

0
Viborg Town Hall / Henning Larsen Architects

Viborg Town Hall / Henning Larsen Architects

Project Details:
Location: Viborg, Denmark
Type: Governmental Public
Architects: Henning Larsen Architectswww.henninglarsen.com
Client: Municipality of Viborg
Gross Floor Area: 19,000 m2
Year of Construction: 2009 – 2011
Photos: Martin Schubert – Henning Larsen Architects

The interplay between house and park creates a new place in the town where the large inner atrium is the heart that joins the town hall’s professional community with the community of the citizens.

Viborg Town Hall / Henning Larsen Architects

The town council hall is flexibly designed and together with the canteen, foyer and an adjoining meeting room it can be converted into a conference centre. The café on the top floor of the building has direct access to the roof garden with a view of Viborg Cathedral.

Viborg Town Hall / Henning Larsen Architects

Sustainability:
The energy consumption of Viborg Town Hall will meet the requirements for low-energy class 1 according to Danish building regulations (max (50 +1100 / A) kWh/m2a (A = the heated floor area).

Viborg Town Hall / Henning Larsen Architects

This is achieved by means of several sustainable initiatives, including:

– A compact building geometry
– Treble glazing
– Natural ventilation (hybrid ventilation) – ensuring an energy-efficient ventilation of the building. An intelligent IT system measures the air quality and temperature and controls openings in the building envelope
– Mechanical ventilation in part of the building – requiring efficient heat recovery
– Absorption heat pumps powered by district heating
– Passive and active cooling of the building stock (concrete floor, open suspended ceilings)
– Groundwater cooling
– Daylight – the building has been designed to benefit the most from the daylight
– External solar protection
– Movement sensors and use of energy-efficient light sources to reduce electricity consumption
– Solar cells on the roofed parking spaces (approx. 1,265 mono-crystalline solar cells)
– Rainwater collection and percolation

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here