White Cube, Mangwoo, South Korea / ArchiWorkshop

0
White Cube, Mangwoo, South Korea / ArchiWorkshop
© June Young Lim
White Cube, Mangwoo, South Korea / ArchiWorkshop
© June Young Lim

Project Details:
Location: Mangwoo, South Korea
Type: Residential
Architects: ArchiWorkshop
Photographs: June Young Lim

Architects’ Statement:

‘White Cube, Mangwoo’ is located on east side of Seoul and overlooks beautiful mountains. After the cancellation of the redevelopment plan, old houses were demolished and non-Architecture based contractors started their business. These development activities seek purely on economic purpose, rather than considering or experimenting for better living environment or its quality. It causes social problem as much as large scaled apartment development.

White Cube, Mangwoo, South Korea / ArchiWorkshop
© June Young Lim

White cube, Mangwoo is a small 4 stories multifamily housing, which has site area of 125m2 and total net area of 200m2. The surrounded buildings are also located on small site area with minimum distance. This resulted with the residents’ difficulties to open windows for view to outside and ventilation.

White Cube, Mangwoo, South Korea / ArchiWorkshop
© June Young Lim

Our idea was to bring the natural sunlight by erecting white wall, which helps reflecting the sunlight into the house. It also helped blocking unnecessary observes from neighbors. We called this space ‘sunlight-balcony’, where people could experience four-seasons from inside. Although the project was low-budged, important functional elements, such as insulation and high performance system windows, were used.

White Cube, Mangwoo, South Korea / ArchiWorkshop
© June Young Lim

Unfortunately, our desire for solving piloti parking area and green space were not reflected because of small site area. If we have chance to develop (design) a multifamily housing block, we would like to provide new program for ground floor, public parking for residences, car free pedestrian, playground and green space. Furthermore, electric underground installation could be also considered. Active use of ground floor will bring healthy social / public environment.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here