Castle Rock Beach House / Herbst Architects

0
Castle Rock Beach House / Herbst Architects
© Patrick Reynolds

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Castle Rock Beach House / Herbst Architects
© Patrick Reynolds

Project Details:
Location: Whangarei Heads, New Zealand
Type: ResidentialHouses
Architects: Herbst Architects
Photographs: Patrick Reynolds

A holiday house for primarily summer use with a boatshed /garage. The house will not be used as a permanent residence.

Castle Rock Beach House / Herbst Architects
© Patrick Reynolds

Architect’s statement:
This building is a continuation of our exploration in a genre of building that is specifically design for occupation in the summer months. In the design process we attempt to challenge the boundaries between the built form and nature to heighten the experience of immersion in nature. We challenge also the accepted levels of comfort and utility for the same reason. We attempt also to reference the nostalgia surrounding the “Kiwi bach” by manipulating scale, form, relationships, materiality and limitation of amenity.

Castle Rock Beach House / Herbst Architects
© Patrick Reynolds

Response

  • Break the building into 2 primary components in order to reduce the scale and to allow the bach to follow the contour of the land.
  • Create a single cut in the knoll and retain it with a gabion wall, this sets up a spine around which the components can be ordered.
  • Separate the functions by a full level to allow a panoramic view from the living level and to step the house down towards the beach.
Castle Rock Beach House / Herbst Architects
© Patrick Reynolds

The living pavilion is articulated as a series of 4 spaces in a pinwheel arrangement; a kitchen, a lounge and 2 covered decks. The kitchen aspects towards both the north and south deck depending on the prevailing wind conditions by manipulating a series of doors and shutters.

Castle Rock Beach House / Herbst Architects
© Patrick Reynolds

A stair drops to the lower level and penetrates the gabion wall, a covered outside walkway running along the gabion wall connects to the bedroom spaces.

The stair continues on axis with a powerful rock formation at the base of the slope to make the connection to the beach.

Castle Rock Beach House / Herbst Architects
© Patrick Reynolds

A black stained rainscreen cladding introduces a crenulated layering which peels open in part to allow views and privacy or wind screening.

Structural timbers are generally exposed and left without color embellishment.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here