House in Te Hihi / Strachan Group Architects

0
Te Hihi / Strachan Group Architects
House in Te Hihi / Strachan Group Architects
© Simon Devitt

Having purchased a lifestyle block in rural Karaka, near Auckland, New Zealand, the clients approached Strachan Group Architects (SGA Ltd) to design their new home.

The client brief required a three-bedroom home with an additional study that could also accommodate guests. Their wishes were for a contemporary “New Zealand” styled house that blended in with its rural surroundings, without employing a traditional “farm house” aesthetic.

House in Te Hihi / Strachan Group Architects
© Simon Devitt

The new house was also to be home to a variety of pets, so robust materials with low maintenance finishes were asked for. A swimming pool and wine cellar were requested, as well as a secondary utility entrance in lieu of the traditional farm porch and mud-room.

The house also had to relate to the extensive wetlands in the valley below.

House in Te Hihi / Strachan Group Architects
© Simon Devitt

Project Description:

e Hihi embraces the interminable rural setting amidst the gentle rolling landscape distinctive of Karaka, 45 kilometers south of Auckland City. The building is sited where two valleys converge to form a narrowing spur of land from which immediate and distant vistas can be experienced in all directions.

House in Te Hihi / Strachan Group Architects
© Simon Devitt

The main axis of the house follows the incline of the land, expressed with a central hallway that finds relief in large viewing windows to the east. Spaces are organised along this circulation path, shifting and tapering to each gain an eastern aspect and northern sun. This axis is intersected by the entry concourse and continuous pergola, which slices across the ridge and connects to the northern lawn and pool area.

House in Te Hihi / Strachan Group Architects
© Simon Devitt
House in Te Hihi / Strachan Group Architects
© Simon Devitt

The traditional weatherboard has been re-worked in a large format to respond to the elongated building form, rendered black to recess into the landscape and contrast the glowing warmth of timber.

House in Te Hihi / Strachan Group Architects
© Simon Devitt
House in Te Hihi / Strachan Group Architects
© Simon Devitt

The roof form is an all-encompassing wedge form, responding to the tapering landform. Deliberately blank to the southern approach, the windows are sculpted-out recesses, forcing outlook in a downward direction to the extensively landscaped wetlands below.

Project Details:

Location: Te Hihi, Auckland, New Zealand
Area: 280 sqm
Architects: Strachan Group Architectswww.sgaltd.co.nz
Photographs: Simon Devitt

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here