New building at Albert Einstein High School / NBJ

0
New building at Albert Einstein High School / NBJ
© Paul KOZLOWSKI
New building at Albert Einstein High School / NBJ
© Paul KOZLOWSKI

The overall restructuring of Albert Einstein High School, ends with the completion of the last building renovation developed by the architect agency NBJ (Elodie Nourrigat / Jacques Brion / Romain Jamot) associated with François Privat architects. The High School is a vast building of the 60’s.

The objective was to think a new spatial organization of the site in order to provide at students, teachers and the administration staff, a workspace and a real place of life appropriable by all. A restructuring strategy was established in three main points:
· Reconquest’s strategy
· “Find place’s scale”,
· A real landscape project to join over time

New building at Albert Einstein High School / NBJ
© Paul KOZLOWSKI

The High School Albert Einstein, Brassens site, is a vast building of the 60’s. Built following a strict and repetitive pattern, it is composed of large linear buildings from 60 to 80 m length and large metallic workshops surrounded by large dilated and unattractive space. Site’s analysis shows several functional gaps. Today it is important to change establishment’s image by the way of idea and contemporary vision. The objective was to think a new spatial organization of the site in order to provide at students, teachers and the administration staff, a workspace and a real place of life appropriable by all.

New building at Albert Einstein High School / NBJ
© Paul KOZLOWSKI

A restructuring strategy was established in three main points:

Reconquest’s strategy “Find place’s scale”
The stake is to reconquest the human scale in building and outdoor spaces by a better distribution of the buildings. The project draws one’s inspiration from campus model, which presents the advantage to be flexible and to allow a better identification of education’s poles. This intervention process also allows to students to find easily a way and fit into a social life while being supervised (easy reading of circulations, gratitude of spaces) Thereby a centrality, a heart of establishment close to all functions has been possible. The court is the major element of the project, a meeting’s place but also a transition place.

New building at Albert Einstein High School / NBJ
© Paul KOZLOWSKI

Its localization offers directs connections with the cafeteria, the restaurant place, administration, workshop, general teaching and school life rooms. Its allows to gather the students during their free time. That is why it is necessary to propose qualities of specific spaces, easily appropriable, playful and to bring a feature to the exteriors arrangements. The landscape treatment of the court is voluntary urban type like a central place, mainly mineral, allowing a differentiation with the gardens.

To find this human scale, it was also necessary to achieve low heights buildings with low influence on the ground to get a better distribution and space’s occupation. This flexibility allows an adaptation to the program and to the discipline in constant evolution.

New building at Albert Einstein High School / NBJ

A real landscape project
Spaces are treated and easily recognizable to assert an idea of sequences and gratitude education’s pole. Densify the gardens between the buildings can provide a plant screen that enhances the visual and thermal comfort facades comfort. Visual borderlines are more and more wide thanks to the preserving of the green space in the Northwest of the High School. The project proposes to create an alternation between dense wooded areas, buildings, more minerals places like the circulations areas equipped with benches and shade structures, and specific soil treatment which provide landscape diversity. The objective is to find a building / plant balance.

New building at Albert Einstein High School / NBJ
© Paul KOZLOWSKI

To join over time
Restructuring an educational institution is to plan ahead and think about the long term.. It is not enough to produce a building operating during its delivery. It is necessary to give to it the strength to cross the time and to be a successful tool. Our intervention takes into account the educational project, the architectural flexibility, the environmental protection and the public character of the building. For it, it is necessary to become aware of the place in which the intervention will fit and bring to the foreground its fundamental qualities. The natural elements have to become the symbols of the equipments even more when it is about places of training. The architectural project becomes itself an educational object, because it shows a conscious act of a reality but especially stakes in the environmental scale, in a concern to leave with the future generations a healthy living environment.

New building at Albert Einstein High School / NBJ
© Paul KOZLOWSKI

Thinking a sustainable development project requires taking account of qualitative materials, technical work on energy management, but also a logical layout of workplaces.
It is in the sense that we began this project, by joining in the time.

The intervention that we propose allows to restore coherence and feature to the set by means of a new spatial scenography.

The last building designed with landscaping, reflects this logic and strategy of reconquest the place. It hosts an application restaurant as well as teaching rooms. Particular attention has been given to the building envelope. Working on a set thickness of the transitional area between the inside and the outside, the skin of the building is available in a colorful alternating between aluminum panels painted and sun breezes. The sun breezes offer vibrations that contrast with the concrete shell. The facilities offer specific meeting places around vegetated entity.

Project Details:
Location: Avenue du Commando Vigan – Bagnols-sur-Cèze, France
Type: Educational
Program: Restructuring and extension of the high school Albert Einstein, Bâtiment K
Area: 2 300 m² + landscaping
Completion: November 2012
Client: Région Languedoc Roussillon – Direction des Lycées
Architects: NBJ architecteswww.nbarchi.com
Photos: Paul KOZLOWSKI

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here