The Oak Pass Main House sits atop a 3.5-acre ridge site with panoramic canyon views. The property’s topography and landscape, which most notably include over 130 protected Coast Live Oak Trees, were the primary drivers for the house’s design. In order to showcase and amplify the site’s inherent beauty, the house’s mass is buried into the hillside, with only a one-story pavilion above grade as it unfolds along the ridge.

Oak Pass House / Walker Workshop
© Joe Fletcher

The house’s upper level is composed of an array of masses that contains the kitchen, living, and dining areas. Each of these components rotates slightly to frame a unique perspective, together creating a panoramic impression of the canyon from the inside. Floor-to-ceiling sliding glass doors pocket into the walls, dissolving the structure into a series of planes that facilitates a gentle continuity between the interior and exterior spaces.

Oak Pass House / Walker Workshop
© Joe Fletcher

On the lower level, a hallway to the east grants access to the bedrooms, which open to sweeping views of the canyon below. A sunken courtyard flanks the hallway, bringing in light and air from above, and creating a more intimately-scaled outdoor space that serves the house’s private programmatic functions.

Oak Pass House / Walker Workshop
© Joe Fletcher

On its exterior, the house meets the site delicately by absorbing, reflecting, and merging with its features. Much of the lower level sits beneath a vegetated roof, which folds the structure into the hillside and pulls the landscape to the base of the living spaces above. Bisecting the house, a seventy-five foot infinity lap pool creates continuity between the trees and their reflection in the water, accentuating the vastness of the landscape and extending its most striking characteristics across the property.

Oak Pass House / Walker Workshop
© Joe Fletcher
Oak Pass House / Walker Workshop
© Joe Fletcher

The material palette, both on the interior and exterior of the house, is reminiscent of the earth, and enhances without overpowering the landscape. The use of a primarily concrete structure enables longer spans and cantilevers throughout the house, creating a weightlessness of form that at critical points anchors firmly into the earth. This method of construction generates a simultaneous impression of lightness and heft, a juxtaposition that is characteristic of the tree-lined hills of which the house becomes an integrated component.

Project Details:

Location: Beverly Hills, CA, USA
Area: 8,000 sf
Client: Nathan Frankel
Architects/ Designers: Walker Workshop
Project manager: Noah Walker
Structural Engineer: John Labib & Associates
Civil Engineer: Barbara L. Hall, P.E.
Photographer: Joe Fletcher

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here