AN DER ACHALM / Alexander Brenner Architekten

0
AN DER ACHALM / Alexander Brenner Architekten

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

AN DER ACHALM / Alexander Brenner Architekten

The location on a steep south-facing slope required an access to the house from the public road running below to the site situated about 12 metres higher.

These conditions inspired the idea of embedding a mountain pass road into the site, which serves both as a drive and a footpath.

AN DER ACHALM / Alexander Brenner Architekten

At the top end, one reaches a generous piazza, which is framed by low walls. At this point, the site already offers magnificent views to the valley and to the slopes on the opposite side. One can even see the Schönberg Tower, which was built according to plans by Theodor Fischer in 1905 at the Albtrauf in the neighbouring town of Pfullingen. The powerful appearance of the tower with two white soaring vertical sections partly inspired the basic idea for the residence. The white cubes of the “Haus an der Achalm” were, however, turned through 90 degrees and thus turned into a celebration of the horizontal.

AN DER ACHALM / Alexander Brenner Architekten

All secondary functions are accommodated on the entrance level. The rooms for guests are located on the eastern side, whilst residents and guests reach the spa area by walking west past the secondary rooms and the office. A mostly roofed loggia is located in front of the spa, which directly adjoins the sun terrace and the pool.

AN DER ACHALM / Alexander Brenner Architekten

All rooms used for daily life are located on the top level. The projecting eastern wing facing the valley accommodates the private areas such as bedrooms, walk-in closets, dressing room and bathroom. The laundry and utility room located here reduces the distances to be covered.

AN DER ACHALM / Alexander Brenner Architekten

The hall with a void and a staircase connects this part of the building with the kitchen and dining area in the western section. The complete corner of the adjoining living room opens up towards the terrace, which just as the living room forms an introverted, enclosed space on the northern side.

Project Details:
Location: Reutlingen, Germany
Type: ResidentialHouses
Plot Size: 4145m2 -Living Area: 643m2 – Utility Space: 222m2
Architects: Alexander Brenner Architekten

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here