Located a few metres from the Garden of Príncipe Real in Lisbon, this 41 m² plot allows the construction of a small 5-storey urban house for a family.

Casa no Príncipe Real / Camarim
© Nelson Garrido

The exiguity of the plot has led us to a scheme where each floor has a different function and layout and all floors connect through a vertical atrium of variable geometry, providing a naturally-lit cadenced, progressive route. In addition to its spatial qualities, the atrium works as a thermal chimney for passive cooling during spring and summer and allows air renewal throughout the year.

Casa no Príncipe Real / Camarim
© Nelson Garrido
Casa no Príncipe Real / Camarim
© Nelson Garrido

The building’s skin is a contemporary approach to the tiles covering the former building, which was in advanced state of decay. We defined a set of abstract rules to transform the original tile’s motif in an abstract pattern, embodied in 3 distinct media: a flat-tile base, a bas-relief-tile body and a perforated-steel, light-permeable, entablature.

Casa no Príncipe Real / Camarim
© Nelson Garrido
Casa no Príncipe Real / Camarim
© Nelson Garrido

Hard as it would be to plan a typical construction site in such a small plot, we opted for a light steel construction system – LSF – which has an excellent thermal and acoustic performance. It is the first building in Lisbon made with this system.

Materials:
Structure: basement – reinforced concrete (visible structural slab); above ground – LSF (light steel frame) system
Exterior Finishings: main façade – plain tiles, engraved tiles and lacquered perforated aluminium with customized pattern; side walls and back façade – cold white ETICS
Interior Finishings: basement and ground floor – self-levelling concrete; upper floors and stairs – 3-ply wood core in spruce; bathrooms – white marble from Vila Viçosa, Portugal; ground floor and bedroom openings – wild silk curtains

Project Details:

Location: Lisbon, Portugal
Type: Residential
Architects: Camarim
Project Architects: Vasco Correia, Patrícia Sousa
Collaborators: Tiago Garrido, Jonas Grinevicius
Site Area: 41 m2
Built Area: 205 m2
Project Completion: 2013
Photos: Nelson Garrido

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here