PATIO / APOLLO Architects & Associates

0
PATIO / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa
PATIO / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

Project Details:
Location: Kawasaki city Kanagawa, Japan
Type: ResidentialHouses
Site Area: 175.21 m2
Total Floor Area : 114.35 m2 (55.97 m2/1F, 58.38 m2/2F)
Architects: Satoshi Kurosaki / APOLLO Architects & Associates
Photographs: Masao Nishikawa

Architect’s Statement:
Our client, a DINKS couple with profound knowledge of architectural design, acquired a lot within a quiet residential area in Kawasaki-city, Kanagawa–for realizing their own residence with a patio space by reflecting their own taste and interest in its design. The contrast between the exterior wall covered with red cedar strip flooring pieces in dark brown color and the white volume stuck out at the second floor level promotes striking impression of the exterior design.

PATIO / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

In contrast to the exterior with confined expression, an airy patio space filled with natural light rests inside as the core of the interior spaces. This patio space enables easy and casual access between the Japanese-style room with tatami mats adjacent to the entrance, and the main bedroom situated opposite to the Japanese-style room across the patio. A Body-care room is provided continuous to the open area next to the bathroom, in order to provide a unified space with relaxing atmosphere as well as a smooth circulation for housework.

PATIO / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

Going up the strip stairs at the center overlooking the stewartia monadelpha planted in the patio, an impressive slanted ceiling surface constructed with SPF timber becomes visible. The glass surface reflects the natural light from the patio space, producing attractive shades on the ceiling surface.

PATIO / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

Built-in furniture is provided next to the living space for storing books and record disks for hobby use, while large sliding doors are installed for the unity of this area with the exterior living area. The dining kitchen area is situated on a raised floor, allowing gradual separation of the dining kitchen from the living area, along with some theatrical aspect of the space.

PATIO / APOLLO Architects & Associates
© Masao Nishikawa

An extra space is provided next to the dining kitchen area for spending spare time–reading or working on hobbies–which helps residents to fully enjoy their lives without limiting where they may be Indirect lighting at night gives a different atmosphere from daytime by illuminating the ceiling with gradation of light.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here