The Waterhouse / Neri & Hu Design and Research Office

0
The Waterhouse / Neri & Hu Design and Research Office

The Waterhouse / Neri & Hu Design and Research Office

Project Details:
Location: Shanghai, China
Type: Hotels Public
Hotel Name: The Waterhouse at South Bund
Architect(s): Neri & Hu Design and Research Officewww.nhdro.com
Interior Designer(s) : Neri & Hu Design and Research Office
Design Team: Lyndon Neri, Rossana Hu, Debby Haepers, Cai Chun yan, Markus Stoecklein, Jane Wang
Contractors / Consultants:
Structure Consultants: China Jingye Engineering Technology Company
Mechanical Consultant: Far East Consulting engineers Limited
Kitchen Consultant: Polytek Engineering Company Ltd.
Photos: Pedro Pegenaute – www.pedropegenaute.es

Located by the new Cool Docks development on the South Bund District of Shanghai, the Waterhouse is a four-story, 19-room boutique hotel built into an existing three-story Japanese Army headquarters building from the 1930’s. The boutique hotel fronts the Huangpu River and looks across at the gleaming Pudong skyline.

The Waterhouse / Neri & Hu Design and Research Office

The architectural concept behind NHDRO’s renovation rests on a clear contrast of what is old and new. The original concrete building has been restored while new additions built over the existing structure were made using Cor-Ten steel, reflecting the industrial past of this working dock by the Huangpu River. Neri & Hu’s structural addition, on the fourth floor, resonates with the industrial nature of the ships which pass through the river, providing an analogous contextual link to both history and local culture.

The Waterhouse / Neri & Hu Design and Research Office

Neri & Hu was also responsible for the design of the hotel’s interior, which is expressed through both a blurring and inversion of the interior and exterior, as well as between the public and private realms, creating a disorienting yet refreshing spatial experience for the hotel guest who longs for an unique five-star hospitality experience.

The Waterhouse / Neri & Hu Design and Research Office

The public spaces allow one to peek into private rooms while the private spaces invite one to look out at the public arenas, such as the large vertical room window above the reception desk and the corridor windows overlooking the dining room. These visual connections of unexpected spaces not only bring an element of surprise, but also force the hotel guests to confront the local Shanghai urban condition where visual corridors and adjacencies in tight nong-tang’s define the unique spatial flavor of the city.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here