Villa T-Extension / OFIS Architects

0
Villa T-Extension / OFIS Architects
© Tomaz Gregorič

Disclaimer | This article may contain affiliate links, this means that at no cost to you, we may receive a small commission for qualifying purchases.

Villa T-Extension  / OFIS Architects
© Tomaz Gregorič

“Villa Dular” is a typical modernistic villa originally designed in 1932 by architect Costaperaria; a white cube with an extensive roof terrace and a top volume finished in wooden cladding. It is surrounded by a garden and other similar residences of its time. The villa is currently inhabited by different owners on each floor. The family, who lives on the ground floor, commissioned the redevelopment on the south side of the existing building. The client has a functional disability and is restricted to a wheelchair. He lives with his wife, three children, and a dog.

Villa T-Extension  / OFIS Architects
© Tomaz Gregorič

The task at hand was to design a new extension to the ground floor with a dining area and living space, including a covered parking for a car and a storage space for bicycles. The client requested the roof be used as a terrace for the apartment on the first floor. All floor surfaces were designed with slopes and wheelchair access in mind.

Villa T-Extension  / OFIS Architects
© Tomaz Gregorič

The T shape extension works as an umbrella above the living space: supporting the terrace on one side and creating a parking roof on the other side. The roof over the parking and ramp is a cantilevered pergola covered with Perspex panels in a light green color. The connection between the existing villa and the intervention is a glass volume as part of the living space. The sides that face the garden and the entry courtyard are large panoramic glass walls with a framed sliding window in oiled oak.

Villa T-Extension  / OFIS Architects
© Tomaz Gregorič

The cladding of the new extension is an assembly of bleached larch wood verticals in 2×2, 3×3 or 4×4 cm, in a rhythm that creates a pleated texture.

Project Details:
Location: Ljubljana, Slovenia
Type: ResidentialHouses
Architects: OFIS Architectswww.ofis-a.si
Area: site 748 m2; building 56,60 m2; gross floor area 43,60 m2
Program: dining area, living space, covered parking, storage
Project Team: Rok Oman, Spela Videcnik, Andrej Gregorič , Tomaz Gregorič, Janez Martincic, Janja Del Linz, Will Gibson, Andrej Kacera, Jan Smejkal
Photography: Tomaz Gregorič

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here