The client required a dwelling in which to relax in privacy, in the company of his family and friends, and enjoy his extensive art collection.

Villa V / Beel & Achtergael Architecten
© Filip Dujardin

The site area is located in a street featuring both residential properties and light industrial and commercial buildings. The surroundings are quiet at the back, where countryside views are to be enjoyed, but the property fronts a relatively heavy traffic street.

Villa V / Beel & Achtergael Architecten
© Filip Dujardin
Villa V / Beel & Achtergael Architecten
© Filip Dujardin

For this reason, the house was conceived as a ‘world on its own’: a U-shape, closed to the exterior world, but completely open onto the inner courtyard and the garden. The inside of this U-shape is completely glazed, so the spacious circulation area toward the bedrooms and the living room around the inner courtyard are an integral part of this ‘heart’ of the dwelling, the building’s social core. This includes the parking area, which (provided the cars are temporarily parked elsewhere) doubles as a party- and reception area.

Villa V / Beel & Achtergael Architecten
© Filip Dujardin
Villa V / Beel & Achtergael Architecten
© Filip Dujardin

At the street side, the house features mainly closed planes with a smooth stucco finish, perforated sporadically by the large windows of the bedrooms furthest away from the inner courtyard, on the east side.

Villa V / Beel & Achtergael Architecten
© Filip Dujardin

Two discrete volumes determine the building’s shape at the upper floor level: an office at the street side and a TV-room at the back. The windows face north over the adjoining fields.

Project Details:

Location: T, Belgium
Type: ResidentialHouses
Area: 850m²
Architects: Beel & Achtergael Architectenwww.achtergael.be
Team: Lieven Achtergael, Stéphane Beel, Axel Cayman, Luce Beeckmans, Tine Bulckaen, Bram Seghers
Photographs: Filip Dujardin

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here